Issue #029 Published: 04-03-2020 // Written by: Casper Vuurmans

Het Filosofisch Diner

Hoe verhouden mens en aarde zich tot elkaar? Op 4 maart begint een serie filosofische diners die deze vraag centraal stelt. In vier avonden, georganiseerd door Vuurwerk Filosofie, krijgen deelnemers de kans om tijdens de maaltijd over deze en verwante vragen met elkaar in gesprek te gaan.

Sinds een paar jaar breng ik met Het Filosofisch Diner mensen samen rond de eettafel, met het doel om hen aan te moedigen om in gesprek te gaan. Dat idee ontstond toen ik me afvroeg hoe ik mijn ervaring in de horeca op een zinnige manier kon verbinden aan mijn studie filosofie. Nu, vier jaar een vijfentwintig diners verder, is het voor mij een bewezen methode: de maaltijd is een geweldig bindmiddel voor een goed gesprek.

Eerdere edities behandelden thema’s als zingeving en empathie, waarin de relatie van de mens tot zichzelf en tot anderen centraal stond. Vanuit daar was het een interessante stap om de verhouding van mens met zijn omgeving te onderzoeken. We zien onszelf namelijk maar wat graag als het logische eindpunt in de ontwikkeling van de planeet. Hoe meer we echter leren over onszelf (en over de aarde), hoe meer we beseffen dat we echt niet zo belangrijk zijn.

Tijdens elk diner komt een bepaald aspect van de relatie mens-aarde aan bod. Een deskundige filosoof werpt in een korte lezing stof voor discussie op. Zo zal Pouwel Slurink ingaan op de vraag wat de evolutietheorie eigenlijk betekent voor ons zelfbeeld en presenteert Henk Oosterling zijn nieuwste boek, dat nieuwe manieren van een duurzaam leven onderzoekt.

De diners vinden plaats in Café MidWest, dat sinds 2012 gevestigd is in een oud schoolgebouw midden in de Baarsjes. “MidWest is een sociale onderneming, ontmoetingsplek en werkplaats met als doel sociale impact in de buurt te creëren,” aldus de website. Het eten wordt verzorgd door volkskeuken Robin Food Kollektief, al sinds jaren de achterburen van De Nieuwe Anita.

Informatie:
Organisator: Vuurwerk
Online: vuurwerkfilosofie.nl
Data: elke eerste woensdag van de maand
Prijzen: €35,- (en €24,50 voor studenten of €13,50 voor leden van We Are Public) Tijd: 19:00 – 22:00
Locatie: Café MidWest=
Catering: Robin Food
Deze serie is bedacht in samenwerking met Stichting Vitamine Z

Programma:

4 maart – Aardse mystiek
Spreker: Arnold Ziegelaar
Waarom zijn wij op aarde? Deze vraag houdt ons al sinds mensenheugenis bezig. In vroeger tijden werd uitgegaan van een kosmische eenheid, maar de opkomst van de moderne wetenschappen heeft de mens grondig losgeweekt van zijn omgeving. Van het antwoord op Grote Vraag ontbreekt elk spoor... en misschien kunnen we juist in die mystieke verhouding tussen mens en aarde iets van zin vinden.

1 april – Evolutionair denken
Spreker: Pouwel Slurink
Sinds Darwin wist te verklappen dat wij apen afstammen, is er in ons denken veel veranderd. We hebben ander zicht gekregen op fundamentele vragen over de mensheid – waarom we bestaan, wie we zijn, wat we willen en mogen doen. De evolutietheorie is daarmee veel meer bepalend voor ons wereldbeeld dan we vaak geloven. En kan ons misschien wel van antwoorden voorzien op vragen waar we al eeuwenlang mee rondlopen. Eindelijk zekerheid?

6 mei – Andere aardbewoners
Spreker: wordt nog aangekondigd
Descartes meende dat dieren niet meer waren dan geavanceerde automaten. Tegenwoordig weten we wel beter; maar trekken we daar ook lering uit? We zijn er nog altijd niet in geslaagd om ze simpelweg als medebewoners van de aarde te beschouwen en ze op basis daarvan dezelfde rechten te geven, die we elkaar als mensen toekennen. Waarom zouden we dat niet doen?

3 juni – Eco-panische tijden
Spreker: Henk Oosterling
We moeten iets doen, anders is de planeet verloren! Dat hoor je de laatste jaren steeds meer. Maar wat, in godsnaam? En: wíe moeten dat doen? Als ik de auto laat staan, geen plastic meer gebruik en alleen nog groenten uit eigen moestuin eet, merkt de aarde dat echt niet. Tijd voor een duurzaamheid waarin niet het ego, maar het ‘eco’ centraal staat?