Issue #028 Published: 09-01-2020 // Written by: De Sneevlietjes

Burgemeester Halsema verder op oorlogspad

De burgemeester van Amsterdam kwam in december met een heel speciale kerstboodschap: in 2020 gaat ze krakers, ongedocumenteerden, klimaatactivisten en andere activisten nóg harder aanpakken.

Vanaf haar ambtsaanvaarding als burgemeester is Halsema op oorlogspad tegen alles wat actie voert vanuit een linkse politieke overtuiging: de krakers van de ADM, de studenten die het PC Hoofthuis bezetten, de klimaatactivisten van Extinction Rebellion, de ongedocumenteerden van We Are Here, de eco-boerderij in de Lutkemeer en ouderen die actie voeren tegen de verkoop van sociale huurwoningen. De lijst is lang en kan maar tot een conclusie leiden: deze burgemeester is autoritair en reageert hysterisch op elke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Maar nu heeft zij dus aangekondigd om er nog een schepje bovenop te gooien:
- de vreemdelingenpolitie mag ongedocumenteerden die strafbare feiten plegen, zoals kraken, gaan oppakken,
- kraakzaken worden sneller door de rechtbank behandeld (sinds wanneer laten rechters zich voor een karretje spannen?),
- ontruiming van kraakpanden worden niet meer aangekondigd, maar zal gebeuren bij overval.

Dit bovenop de eerdere aankondiging dat ze geen bezettingen van kruispunten of gebouwen meer zal tolereren: direct de ME erop af.

Wat voor stad wil Halsema:
Amsterdam als Gentrificatiestad: de stad waar de vastgoed maffia de baas is en grote groepen uit de stad moeten vertrekken. Halsema is daar heel duidelijk in: “vastgoed eigenaren moeten voortvarend in het gelijk gesteld worden, zodat de politie tegen krakers kan optreden” (Het Parool 14-12-19).
Amsterdam als Exclusieve Stad: de stad waarin geen plaats is voor afwijkende groepen; inclusiviteit en diversiteit zijn mooi zolang het de vrije markt dient, maar zodra het politiek wordt, is het afgelopen.
Amsterdam als Angstige Stad ofwel Fearful City: Afschrikken, intimideren, bang maken. Burgers mogen participeren binnen de lijntjes die het stadsbestuur heeft getrokken, daarbuiten heerst de lange lat.

Waarom gebeurt dit?
Het moet van Den Haag: de burgemeester is hier door de regering neergezet en is te slap om een eigen lijn te kiezen; zij is een “puppet on the string”.
Ze is aangeschoten wild van De Telegraaf en Geen Stijl; al van voordat ze burgemeester werd voeren deze media een permanente moddergooi campagne tegen haar.
Of wil ze alvast tegemoet komen aan FvD: straks komt – door het blokkeren van links verzet en alternatief -  de FvD in de regering en Amsterdam wordt daar alvast voor klaar gemaakt.

Wat nu?
“De overtuiging dat de wijze waarop de Nederlandse staat functioneert onvoldoende oplossingen biedt voor de fundamentele problemen waarvoor we nu staan: het klimaatvraagstuk, de migratieproblematiek, de groeiende ongelijkheid en de vermenging van de boven- en onderwereld (….) betekent dat wij onze stem moeten verheffen en – als dat nodig is – verzet moeten aantekenen.”
Dat schrijft Herman Tjeenk Willink (minister van staat, ex vice-voorzitter Raad van State,) in zijn boekje Groter Denken, Kleiner Doen (2018).
Verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid zijn in zijn ogen nodig “om de democratische rechtsorde overeind te houden.”

Verzet is en blijft noodzaak.