Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
18/11/2019 / Issue #027 / Text: Jens Kimmel

De Meent zet commons op de kaart

In november 2016 ontmoet een groepje Amsterdammers elkaar bij de eerste European Commons Assembly in Brussel en werd het idee voor een Nederlandse commons assembly geboren: De Meent. Drie jaar later is De Meent een platform voor en door commoners, dat het idee en de praktijk van het gemeenschapsinitiatief -‘het commonen’ – actief verspreidt en versterkt. De uiteindelijke missie: bouwen aan een commons-transitie in de stad.

Er is een nieuw verhaal nodig. Een verhaal dat het oude verhaal, die van het vrijemarktkapitalisme, overbodig maakt. Staat en markt kunnen de grote problemen van onze tijd niet oplossen. Sterker nog, ze zijn vaak veroorzaker van problemen als de klimaatcrisis, de vermogensongelijkheid en het uithollen van de democratie.

Het nieuwe verhaal is dat van de commons. Of de meent, in het Nederlands. Meent refereert aan gemeenschapsinitiatief waarin sociale en ecologische waarden voorop staan. Het gaat over het samen beheren van de hulpbronnen die we tot onze beschikking hebben. Van grond tot kennis tot energie, met minimale afhankelijkheid van staat of markt.

Op veel plekken bloeien deze ‘commons’, op andere plekken delven ze het onderspit. De Meent wil de spil zijn in het verenigen van commoners in de stad en probeert dit proces te faciliteren.

De eerste stap is het in kaart brengen en verbinden van diverse initiatieven als stadstuinen, energiecoöps of voedselcollectieven om de gefragmenteerde commons-beweging coherent en zichtbaar te maken.

Het bouwen aan de beweging is een collectief proces, iedereen bouwt mee.
Daarom bij deze de oproep: ben jij betrokken of ken je een initiatief met een commons-aanpak, zet het op de kaart via onze website: www.demeent.org.

De tweede stap is het starten van een vereniging om de commons assembly een vaste structuur te geven. We plannen hiervoor een oprichtings assembly, waarbij iedereen die de commons een warm hart toedraagt welkom is zich aan te sluiten. Houd voor de aankondiging de website in de gaten, kom naar ons volgende CoLab of mail jens@commonsnetwork.eu voor vragen.

Commoners en geïnteresseerden zijn van harte welkom op de assembly van 21 december. Programma volgt spoedig.

www.demeent.org