Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
25/7/2019 / Issue #025 / Text: PT, Dayna

Plein Theater: The Artist Is Resident – Dayna Martinez Morales nodigt jou uit

Deze zomer zet het Plein Theater de deuren van het productiehuis wijd open!
Wij verwelkomen in het Plein Theater: Dayna Martinez Morales (Bolivia), die met het programma ‘The Artist is Resident’ met mensen wil werken aan een installatie-performance. Haar werkwijzen zijn de traditionele dansen uit Bolivia en hedendaagse dans uit Europa en West-Afrika. Dayna zoekt naar verbindingen tussen oude en nieuwe cultuur, identiteit, ritueel en transformatie.

“Dayna krijgt als Artist in Resident vier weken lang de gelegenheid om, onder professionele begeleiding en met professionele middelen, samen met buurtbewoners en geïnteresseerden een performance te ontwikkelen.”
Berith Danse, directeur en artistiek leider van PLEIN THEATER, het productiehuis en curator van de jaarlijkse residenties.

“Dans heeft het in zich onszelf en de ander zonder oordeel te laten ervaren. In deze residentie wil ik dit gegeven onderzoeken.”
Dayna Martinez Morales

“In het midden van de buitenwereld, uitgebeeld door een open kubus van 3x3 meter, waarvan twee oppervlakken gevuld zijn met beelden, ga ik met gesloten ogen duiken in mijn dansauthenticiteit en op onderzoek in Authentic Movement.”
Dayna Martinez Morales

In het onderzoekstraject en voorafgaand in een voortraject nodigt Dayna jou uit om mee te doen!

Authentic Movement Sessies
Authentic movement is voor iedereen, je hoeft geen danser te zijn en ook niet van dansen te houden want zelfs ademhaling is al beweging. Ik ben op zoek naar mensen die een of meerdere keren een Authentic Movement-sessie van 20 minuten willen doen. Elke vrijdag en zaterdag in Augustus vinden de individuele sessies plaats.

Vrijwilligers interventies
In het voortraject van de Residentie wil ik contact maken met allerlei verschillende mensen die geïnteresseerd zijn om een stukje mee te lopen. Hiervoor zoek ik minimaal 12 en maximaal 15 vrijwilligers per keer, die op 4, 11, 18 en 25 juli met mij in de hal van het Weesperpleinstation een tal interventies doen waarin wij mensen uitnodigen om hun pad van A naar B heel even te onderbreken. Hiervoor word je uiteraard voorbereid in een workshop van twee uur die plaatsvindt op 29 juni 2019 in het Plein Theater. Je hoeft geen voorkennis in dans te hebben hiervoor. Het is wel fijn als je empathisch bent in omgang met de ander en je mensen durft aan te spreken.

Aanmelden via de mail of meer informatie over de sessies: dans@plein-theater.nl

Data
29 juni
- Workshop interventies
4, 11, 18 & 25 juli - Interventies, Locatie: Weesperplein Metrostation
27 juli - Apthapi – Gezamenlijk eten naar Boliviaanse traditie
30 juli t/m 24 aug - The Artist Is Resident
2, 3, 9, 10, 16, 17 & 23 aug - Individuele Authentic Movement sessies
2, 3, 9, 10, 16, 17, 22, 23 & 24 aug - Installatie performance van de Artist is Resident en deelnemers.

Plein Theater, Sajetplein 39
www.plein-theater.nl


Dayna Martinez Morales
Dayna is geboren in Bolivia, getogen in Duitsland en ze studeerde af van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Nederland. Ze werd geselecteerd voor trainingen bij Alvin Ailey American Dance Centre, Dancespace in New York en L’ École des Sables met Germaine Acogny in Senegal. Ze heeft onder ander gewerkt voor AYA, Don’t Hit Mama, Herman van Veen (NL), The Next Stage Project (USA). Met haar brede en diverse ervaring in dans belichaamt ze de brug tussen werelden. Het interpreteren van het werk van choreografen doet zij met veel improvisatie en met een opmerkelijke achtergrond in verschillende genres. Van ballet tot eigentijdse dans, en van jazz tot urban.

Al vroeg had zij de noodzaak om eigen werk te maken, die getoond is in Nederland, Bolivia en India. Na dat zij Modern Jazz dansgezelschap Dimovi mede heeft opgericht en meerdere jaren in Nederland en daarbuiten heeft lesgegeven, choreografeerde zij voor het Officiële Ballet van Bolivia, Toneelgroep Badungduppa in India en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze ontwikkelt en deelt haar training met de docentenopleiding en professionele platvormen. Als een van de artistieke leiders van Movementalist, heeft ze zich voor meerdere jaren bezighouden met multiculturele uitwisselingen, choreografie, educatie, het uitvoeren, ontwikkelen en het creëren van projecten, concepten en trainingen op verschillende niveaus.