Issue #020 Published: 03-10-2018 // Written by: K.D.

English is a gentrifier / Engels als verdringer en uitsluiter

English speaking people are taking over Amsterdam. The crazy housing prices are still getting higher because of the inflow of affluent English speaking people.

De huizen in de binnenstad, de Pijp, Oud West en meer buurten worden nu voor het grootste deel aan Engelssprekenden verkocht. In veel winkels, cafe’s, restaurants in de Kinker-, Ferdinand Bol- en andere straten, kun je niet meer met Nederlands terecht. Aan rijken, studenten en hipsters is meer te verdienen. De buitenlandse studenten werken er en bedienen de nieuwe Engelstalige Amsterdammers.

Nu zijn die zaken meestal toch te duur voor mensen die geen Engels spreken.  Maar vooral oudere, lager opgeleide mensen worden op deze manier de stad uit gepest: ze mogen nog wel in hun huurwoning blijven zitten, maar alles om hen heen wordt te duur, gewone voorzieningen en winkels verdwijnen en Engels wordt steeds meer de voertaal.

Je voelt je als Nederlandstalige steeds minder thuis in deze stad; alles gaat steeds meer in het Engels; ook als je die taal redelijk of goed beheerst mis je steeds woorden en vooral nuances, subtiliteiten en gevoeligheden. Je kunt dan zeggen: dat hoort erbij, bij het leven in een internationale stad. Je kunt ook zeggen: FOK HET, STIK IN JE ENGELS

Natuurlijk moeten Engelstaligen zich ook thuis voelen in Amsterdam. Maar laten we er dan een echte tweetalige stad van maken en geen filiaal van de droomstad van de internationale liberalen. Mokum moet Mokum blijven, gebaseerd op de eeuwenoude geschiedenis, sjofel, kosher, opstandig, met z’n tegencultuur, Amsterdam Alternatief.

Inglan Is A Bitch – Linton Kwesi Johnson - 1980
Inglan is a bitch 
dere’s no escapin it 
Inglan is a bitch 
dere’s no runnin’ whey fram it


English Is A Gentrifier – Amsterdam - 2018
Engels is kut
Je kunt het niet ontwijken
Engels is kut
Het is de taal van de rijken
Het verdrijft de Amsterdammer

Praat Nederlands met mij
(uit het liedje ‘Parijs’) – Kenny B – 2015