Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
25/7/2017 / Issue #013 / Text: August & AA

The ship of fools gaat op wereldreis

Voor degenen die The ship of fools niet kennen, even een korte introductie. We hebben het over een zeewaardig schip dat vaart onder de Nederlandse vlag. Het schip is eigendom van de vereniging vriendinnen & vrienden van Azart en een kleine 28 meter lang en 6,60 meter breed. Het mooie aan The ship of fools is dat het niet zomaar een boot is. We hebben het hier over een organisatie die ervan overtuigd is dat de huidige samenleving een gezonde zotheid behoeft en geloofd in de kracht van collectieve creatie. Dit collectieve Gesamtkunstwerk is in feite een speurtocht naar de universele waarde van de humor en naar de heilzame werking van de zotheid.

De Randstad en de Wereld
De toekomst van de economie gaat niet zozeer over landen maar eerder over steden of liever verstedelijkte gebieden. De Randstad is een van de meest bekende stedelijke gebieden, beroemd omdat het onder zeeniveau ligt en al eeuwenlang vecht voor overleving. Amsterdam is het sterkste merk van de Randstad. Deze stad functioneert als de perfecte magneet om de aandacht te trekken voor alle activiteiten die verbonden zijn met de zee. The Ship of Fools verbindt Amsterdam’s unieke maritieme erfgoed met haar toekomst als kosmopolitische middelpunt van nieuwe kunst en creatieve media. The Ship of Fools gebruikt en promoot Amsterdam’s internationale reputatie als culturele smeltkroes om het cruciale belang van diversiteit op dit kritieke moment in de geschiedenis te belichten.

Toegewijde artiesten
Het project dankt zijn bestaan aan de onbaatzuchtige toewijding van talloze artiesten wier medewerking duurde van een uur tot tien jaar. Voor de deelnemers dient het project als een intensieve leer- ervaring in samenleven, samenwerken, samen reizen en creëren. De crew bestaat uit twaalf artiesten waaronder zeelui, acteurs, musici, ontwerpers en filmers. Gastartiesten worden geselecteerd op basis van een mogelijke synergie met bestaande plaatselijke artistieke en culturele initiatieven. Prioriteit blijft de continuïteit van de theaterworkshops en de productie van het multimedia logboek. 

Scheepsjournaal
Het Logboek der Zotten is een eigentijds Bontekoe zeemansverhaal over de collectieve creatie van een wisselende groep artiesten op een pelgrimsvaart zonder einde. Deze verhalencyclus wordt verrijkt door de deelname van filmmakers en vertellers uit verschillende culturen, door een overdaad aan historische perspectieven en door de visuele variëteit van de activiteiten. Het is een transmediaal project op de grens van documentaire, digitale cultuur en vormgeving.
Soms worden gastartiesten uitgenodigd speciaal om de originaliteit van hun bijdrage aan het logboek. Verhalenvertellers zijn bijzonder welkom omdat ze met lokale verhalen en mythen een andere dimensie kunnen toevoegen aan het logboek en aan de creatie van de theatervoorstelling. Het logboek geeft plaatselijke artiesten ook de kans om hun werk aan een internationaal publiek voor te leggen of om de band te versterken van de gastartiest met zijn thuisland.

Festival of fools
The ship of fools vertrekt deze zomer voor een lange, wereldwijde, eindeloze, feestelijke rondvaart en volgt als een eigentijdse Oost-Indiëvaarder de traditionele handelsroutes, ditmaal ‘delend in plaats van stelend’. De crew onderzoekt met haar voorstellingen en workshops de universaliteit van het komisch theater en van de heilzame werking van de zotheid. Ze onderzoekt in verschillende culturen de natuur van feestvieren en uitbundigheid. 
Het Festival of Fools is een eerbetoon aan de diversiteit van de wereld door consequent verschillende landen te bezoeken en artiesten uit verschillende culturen te verenigen. Het festival staat open voor een scala aan disciplines als dans, muziek, verhalen, performances, installaties, tekenen, schilderen, schrijven, kledingontwerp, video, photo of radio. Welkom zijn ook lezingen, debatten en feesten en speciale initiatieven die door de bevolking of lokale artiesten worden voorgesteld zoals gastoptredens en manifestaties voor kinderen.

Bijzondere karakteristieken
Het festival verenigt een reeks karakteristieken die in de huidige samenleving eerder uitzondering dan regel zijn. The ship of fools staat voor de universele behoefte aan vermaak, ontspanning en dat zorgt doorgaans voor warme ontvangst in den vreemde. Een symbolische toegangsprijs, vaak op een basis van voedsel en ruilhandel verzekert met een lage drempel het populaire karakter van de gebeurtenis. De kleinschaligheid van het festival en de focus op de menselijke maat en de kwaliteit levert een bijdrage aan het directe contact met het publiek. De autonomie van het zeewaardig schip is van hetzelfde kaliber als de flexibiliteit van een reizende theatergroep. Het originele karakter van het artistiek voorstel produceert een instant bekendheid. De bizarre vormgeving van het schip doet dienst als een krachtig publicitair baken, zeker ook omdat de haven meestal de centrale ontstaansplek van de stad is. Het ontwerp van het festival terrein met zijn kleurrijke omheining en feestelijke ingang brengt onvermijdelijk een buitengewone publieke belangstelling teweeg.

Festivaldata:
14-23 Juli 2017: NDSM Amsterdam, Afscheidsfestival
Oct-Dec 2017: Fort Elmina, Ghana
Feb-Apr 2018: Fort Zeelandia, Paramaribo, Suriname
Jun-Sept 2018: Recife, Brazilie
Nov 2018-Jan 2019: Kaapstad, Zuid-Afrika 
Mrt-Mei 2019: Kotchi, Kerala, India
Jun-Aug 2019: Fort Galle, Sri-Lanka
Oct-Dec 2019: Fort Rotterdam, Makassar, Indonesië
21 Feb-21 Mrt 2020: Adelaide Fringe Festival, Australië