Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
29/2/2024 / Issue #053 / Text: SOTU

Sounds of the Underground 2024

SOTU (Sounds of the Underground) is een jaarlijks terugkerend alternatief muziekfestival in Amsterdam en vindt plaats van 9 t/m 14 April 2024. Gedurende zes dagen is er een veelvoud aan performances, bands, videokunst, dj’s en improvisatie te bewonderen. Voor de dertiende keer heeft het festival weer een groep kunstenaars, muzikanten en curatoren benaderd om samen de unieke aspecten van de wereldwijde onafhankelijke muziek- en kunstgemeenschap te vieren met haar diy- en tegen culturele tradities.

SOTU opent op dinsdagavond 9 april in cultureel eetcafé Skek op de Zeedijk met Noise & Poëzie. Het duo Pytr Baum & Schoco Mune treden die avond op. De queer feministische Noa zal een performance geven en de avond word geopend door het eigenwijze singersongwriter Martin Kofoed. 

Op woensdag is videokunst en AV- performances te aanschouwen in Filmhuis Cavia. De nodige fotografische digitale glitches komen van het duo 80085 + 57748, begeleid met een modulaire synthesizers. Analoge elektronische exploratie van Säkkikangas met VJ JV. Er word een documentaire getoond van onze vrienden in Indonesië genaamd naar hun collectief “Jogja Noise Bombing”. Daarnaast worden er nog een aantal videowerken vertoont en zullen er nog een aantal optredens plaats vinden in en buiten de bioscoopzaal, onder andere door Mogo van het Utrechtse label Ducktape Records en SMF. 

Donderdag gaat het los in de (roze) Tanker in Noord met een optreden Sapient Paradox, bestaande uit; tromponist en schrijver Christopher Cox, noise improvisator Zeynep Sarikartal en drummer Jakup Svejnar. Op het programma staat een performance van Megan Silicon body en Opera zangeres Carla met het duo Innen. Het elektro-akoestische duo Andrius Dereviancenko & Ruben Kieftenbelt van het Conservatorium Amsterdam zijn ook van de partij. En dan als afterparty Jeroen Florie en feedback techno van onze franse solo huisband I M M. Om de nacht in te gaan hebben we De Sering benaderd in de buurt van Station Sloterdijk. Daar beginnen we de avond met de band Painal Flash die met vuur en muziek de avond zullen openen. Waarna we doorgaan met wat Deens vrouwelijk geweld van Royal Spaceporn & Bootycall. Een paaldansperformance van Kutwyv & Anja Zilvervisje bekend van de FCKN BSTRDS. Het Amerikaanse avant-electro-duo Slow Slow Loris en de straffe techno van Desert Drone zullen de avond doen gaan zweten. Waarna de vrijdagavond doorgaat met rave geek Boris Loves Gameboys en speedcore / flashcore monster Zarapaz.

Op Zaterdag gaan we verder in de Vondelbunker! De line-up bestaat uit epleptische Rock’n Noise van Uhm Katam uit Nancy, en mad drummer en performer Tatie Petanol. Er zijn prachtige gitaar experimenten en sferen van Simona Armenise. Verder is er de grindcore van Vomitscraper en solo performances van Aakzet en Nekyia. Het Poolse kunstenaarsduo en medeoprichters van het Borderline Festival (Atelier Wolimiertz) sluiten de avond af met flashcore onder de naam Chrobotek. Een helft van dit duo is Stach Szumski, een beeldend kunstenaar die verschillende symbolen verweeft uit verschillende tijdperken en culturen tot organische meta-constellaties. Zo zal hij ook de poster van het SOTU festival verzorgen.

Het festival word op zondag afgesloten bij de duurzame gemeenschap Green Tribe. Met optredens van tapdancer Malikah, H<3B4M, Naked In The Zoo en Antonio Valente. Het fenomeen Pieter Leegwater zal zijn Den Helder getto-sound ten gehore brengen, gevolgd door een dj-set van Penozzi Records, de man achter het label en de platenzaak Platypus. Dit alles verzorgt met het geluid van BakkieOne Soundsystem, een geheel op batterijen draaiend geluidssysteem.

 

Bevestigde namen: Martin Kofoed, Noa, Ursonata, Pytr Baum & Schoco Mune, Noiselesion (Video), 80085 + 57748, Mogo, Säkkikangas + VJ JV, Jogja Noise Bombing, Soundmotherfucker, Megan silicon body, Innen, Andrius Dereviancenko & Ruben Kieftenbelt, Sapient Paradox, Jeroen Florie, I M M, Bootycall, Slow Slow Loris, Kutwyv & Anja Zilvervisje, Royal Spaceporn, Desert Drone, Boris Loves Gameboys, Zarapaz, Nekyia, Aakzet, Simona Armenise, Uhm Katam, shortest job first, Tatie Petanol, Vomitscraper, Chrobotek, dj Lnd Pnd, Malikah, Naked In The Zoo, Antonio Valente, Pieter Leegwater, H<3B4M, Penozzi DJ.

Locaties: Skek (Zeedijk 4-8), Filmhuis Cavia (Van Hallstraat 52-I), De Tanker (Nieuwe Leeuwarderweg 15), De Sering (Rhoneweg 6), Vondelbunker (Onder de brug in het Vondelpark), Green Tribe (Overschiestraat 172-A)

Entree: Locaties Filmhuis Cavia, De Tanker zijn; €8 en de De Sering: €10. Pre-sale passe-partouts voor 3 dagen à €25, en een artists-support passe-partout voor €32,50 zijn online verkrijgbaar vanaf 22 Februari via: www.sotufestival.com

Het SOTU Festival wordt ondersteund door: Radio Patapoe. Filmhuis Cavia, Vondelbunker, Green Tribe, BakkieOne Soundsystem, BAH Reporter, Stach Szumski.