Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
9/11/2015 / Issue #004 / Text: Aja Waalwijk

Provocatus 3, Dwars dansend door de Stad

Amsterdam verheerlijkt deze week de toonaangevende dansindustrie met het super commerciële Amsterdam Dance Event. Dansen maakt je los, dat geldt voor iedereen en daarom dansen wij een demonstratie en naar ons eigen pijpen. Door het Amsterdam Dance Event wordt onder andere strijd gevoerd voor vrije openingstijden van clubs, als garantie voor een actieve nachtcultuur in deze stad. Dit grootste clubevenement ter wereld is goed voor de kas. Maar er is meer dan een strijd voor openingstijden van gesettelde cultuurcentra. De organisatie ervan laat zich op geen enkele wijze kritisch uit over de onvrije situatie van het vrije culturele circuit.

Na het kraakverbod is het opzetten van vrije culturele ruimtes oude stijl onmogelijk gemaakt. Tegelijkertijd wordt het in stand houden van nog bestaande vrije culturele ruimtes steeds moeilijker. Het zijn ook geen clubs. Een groot aantal vrije culturele ruimtes staat voor een vrije levensstijl en brengt daarmee klaarblijkelijk alleen de poppen aan het dansen. Het zijn volgens overheden muizen die daar op tafel dansen of die op de rand van de vulkaan bewust de polonaise ontspringen rond het nieuwe gouden kalf der economie: Amsterdam Dance Event.
Dancing in the street is hier geen massa-recreatie op de bodem van een krater. Wij dansen hier om te laten zien dat wij er zijn, in levende lijve. Als dansen voor vrijheid staat, O stedemaagd. Wilt u geen dansje met ons wagen?
Wij dansen voor de vrijheid en vragen de Gemeente Amsterdam ten dans. It takes two to tango. Vrije Culturele Ruimtes zijn noodzaak. Paradiso is eens gekraakt. Nu is het niet meer weg te denken. Amsterdam groeit en kan over tig jaar ook niet zonder de Culturele Stelling van Amsterdam. Er zijn tientallen vrijplaatsen in en rond Amsterdam. Laat ze, laat ze, laat ze zich ontwikkelen volgens hun eigen ritme!
Dit is het zoveelste pleidooi voor een echte creatieve stad, een stad die afwijkt van voorspellingen over hoe deze zich tot elke prijs zou moeten ontwikkelen; met alle gevolgen van dien voor initiatiefnemers of groepen die er tegenin gaan om via marginalisering of institutionalisering de creatieve energie in banen geleid te zien.

Dus nee tegen mogelijke ontruiming van Villa Friekens, Bajesdorp en ADM.  En ja voor nieuwe vrije culturele ruimtes in de binnenstad, te beginnen bij een plek voor de Culturele Stelling Van Amsterdam, zodat we weer een trefpunt hebben in het Magische Centrum van Magic Apple Amsterdam.

Untill than, we keep on dancing in the street.