Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
9/11/2015 / Issue #004 / Text: Marit

De eerste keer

De Jeugd van Tegenwoordig, Silverfaces, Douwe Bob, Mister & Mississipi stonden allemaal ooit in Volta aan het begin van hun muzikale carrière. Waarschijnlijk voor vrienden, familie, klasgenoten en een aantal nieuwsgierige muziekliefhebbers.
Elf van de dertig geselecteerde bands voor de Amsterdamse Popprijs 2015 speelden afgelopen jaar tijdens Volta’s Local Playground.
Volta is hét podium tussen oefenruimte en concert-/theaterzaal voor jonge bands en andere podiumkunstenaars, talentvolle programmamakers en organisatoren uit Amsterdam.
Volta is één van de weinige plekken in de stad waar jongeren ervaring op kunnen doen in de podiumsector.  Een springplank en kweekvijver dus, waar jongeren zich kunnen ontwikkelen om vervolgens door te stromen binnen het podiumcircuit. De avonden worden geoganiseerd door vrijwiligers en stagiairs met elk hun eigen voorkeuren en achtergrond.

Elke twee weken programmeren stagiairs Volta’s Local Playground: een podium voor jonge Amsterdamse bands. Een avond waar bands hun nieuwe muziek uitproberen, ontdekken en verder ontwikkelen.

Op 12 november speelt Still Forms hun aller eerste gig:

Wat verwachten jullie van de avond?
Voor ons wordt het natuurlijk vrij spannend, maar dat is voor de bezoekers hopelijk niet te merken. De bedoeling is dat mensen onze sound iets unieks en eigens vinden hebben en dat ze geïnteresseerd raken in onze progressie als band. We maken niet echt feestmuziek, maar we denken de luisteraars wel geïnteresseerd te kunnen houden omdat onze setlist vrij divers is. Daarnaast verwachten we vooral een toffe avond te hebben, want muziek maken is gewoon iets wat we nogal graag doen. Wij hebben er dus wel zin en vertrouwen in!

Wie zijn jullie?
We zijn Still Forms, een Leids/Amsterdamse band. Onze bezetting bestaat uit Gijs Schakenbos op de drums, Jake de Goede op gitaar, Johan van Tienhoven op bas en Chantal Stam als zangeres. Maar wie we nou echt zijn, tja, dat is een nogal diepe vraag. Kom anders na het optreden even een praatje maken, vooral onze drummer ambieert dergelijke diepe gesprekken waarin de filosofische betekenis van ons “zijn” wordt ontrafeld. We kunnen het overigens ook gewoon luchtig houden. We zijn best flexibel.

Hoe zijn jullie ontstaan?
Aah, hebben je ouders je dat nooit uitgelegd? Als een jongen en een meisje elkaar leuk vinden... Nee maar echt, we kennen elkaar via het Internet, en dan niet eens via een of ander obscuur 4chan forum. Beetje saai, maar ook wel een uitkomst. Een social media platform als Facebook biedt tegenwoordig mogelijkheden om veel meer gelijkgestemde muzikanten te bereiken dankzij pagina’s als ‘Bandplaats’ en ‘Muzikanten Marktplaats’. Toen Chantal op zoek ging naar een nieuwe band, reageerde een van de leden van de Bandplaats-pagina dat hij nog wel een drummer (Gijs) kende die misschien geschikt was en het klikte. Gijs regelde via via Johan (bas) en daar komt het Leidse deel van onze bezetting vandaan. Jake maakte al onderdeel uit van de vriendenkring van Chantal, maar een samenwerking was om de een of andere reden nog nooit voorgesteld, zo gaat dat soms (het was niets persoonlijks). We waren allemaal enthousiast over elkaars skills en wilden het graag samen proberen. Het klikte en na ruim 8 maanden schrijven, zijn we er klaar voor het podium te betreden. Top uitvinding dat Internet!

Wat voor muziek maken jullie?
Het hele punt van alternatieve muziek is toch dat het lastig te definiëren is? De labels ‘duister’, ‘melancholisch’, ‘alternatief’ en ‘rock’ zijn wel van toepassing op ons, maar we hebben vrij uiteenlopende muzikale invloeden en ook dat hoor je terug. We hopen eigenlijk dat het publiek een mooi genre kan bedenken. Dus kom naar ons optreden en verlicht ons! Leuk feitje: onze gitarist is stiekem een klassiek pianist en ook dat hoor je terug in zijn spel. Snap je het nog?

Wie zijn jullie voorbeelden?
Hoewel onze invloeden persoonlijk nogal uiteenlopen, zijn de gezamenlijke invloeden terug te brengen tot Warpaint, Wolf Alice, Daughter en Ben Howard. Deze laatste twee vormen vooral een overeenkomst bij Jake en Chantal. Jake is dus begonnen als klassiek geschoold pianist en Chantal is daarnaast ook een beetje verliefd op Chelsea Wolfe. Gijs heeft een bijna zorgelijke obsessie met Warpaint en Johan’s invloeden zijn eigenlijk heel divers, variërend van Black Sabbath tot Weather Report en qua bas-spel legt hij vooral een nadruk op eigenzinnige en melodieuze bassisten. Dit draagt allemaal wel bij aan onze sound en deze is daarom nogal moeilijk te beschrijven.

Hoe zijn jullie bij Volta terecht gekomen?
Chantal is hier eerder geweest op bandavonden en zodoende stond de zaal vrij bovenaan op het verlanglijstje als plek om te spelen zodra we er klaar voor waren. Toffe zaal met een fijne sfeer.

Hoe bereiden jullie je voor?
Dit antwoord komt waarschijnlijk als een verrassing dus bereid je even voor... Veel oefenen.
We oefenen echter niet de avond van tevoren want dat brengt, volgens enkele bijgelovige leden die we niet bij naam zullen noemen, ongeluk.
Oké het is Gijs. Gijs is bijgelovig.

Wie komt er op jullie optreden af?
Omdat dit ons eerste optreden in de buurt is, zullen dit voornamelijk vrienden en familie zijn en misschien wat mensen die geïnteresseerd zijn omdat ze onze vorige bandjes kennen. Oh en natuurlijk iedereen die dit interview leest. Toch!?

Hebben jullie al fans?
Niet echt, maar nu we beginnen met optreden gaan we daar hopelijk verandering in brengen ;). Onze fanbase bestaat op het moment vooral uit een aantal enthousiaste vrienden en kennissen en de moeder van de gitarist (die dit sowieso leest; Paulien, we houden van je en je kan lekker koken!).

Wat kunnen we na dit optreden verder van jullie verwachten?
Er gaan sowieso nog veel meer optredens komen, waaronder een akoestische gig in Zaandam in december. Verder gaan we binnenkort de studio in om een nummer op te nemen. Deze zal rond de jaarwisseling klaar zijn. Ondertussen schrijven we natuurlijk ook verder zodat we onze setlist kunnen uitbreiden. De nieuwe songs die we schrijven voelen voor ons al meer een geheel dan sommige oude nummers en we hopen deze trend voort te zetten. We hopen door veel te spelen een netwerk op te bouwen en het is een droom om ook grotere podia te betreden, op verschillende festivals te spelen en samen te mogen spelen met onze voorbeelden.  Maargoed, like ons op Facebook want anders ga je ons sowieso vergeten en dan zie je ons eerste nummer rond de kerst vanzelf voorbij komen.

Volta’s Local Playground
Still Forms + Mike & the Musicians
Do 12 november // Aanvang: 20:30 // 5 euro