Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
4/11/2021 / Issue #039 / Text: Stefanie Wels

Bestorm de voorpagina┬┤s door te BLOTESTEREN

BLOTESTEREN is een nieuw woord, de taktiek bestaat al langer. Wat is het? Kort gezegd: je gaat protesteren in je (half)blote bast zodat je meer aandacht krijgt voor je missie. Ikzelf pas dit geregeld toe bij protesten en haalde hiermee o.a. het NRC, het Parool, de Volkskrant. Hierbij een korte toelichting en, voor wie het zelf eens wil proberen, wat praktische tips.

Waarom blotesteren?
Statistieken wijzen het uit: mensen kijken het liefst naar kattenplaatjes en blote/erotiese dingen. In de praktijk is het voor protesten en demonstraties dan het makkelijkst om te werken met blote dingen, omdat katten zich daar minder makkelijk laten inzetten. Het is dus simpelweg een krachtig communicatiemiddel. Wie kent niet nog bijvoorbeeld Phil Bloom, de eerste vrouw die naakt op de tv verscheen in 1967? En de bekende verkiezingsposter uit 1971 van de PSP, waar zij bloot op stond? Nog steeds baart bloot opzien. Alle reden om daar gebruik van te maken.

De kracht van blotesteren
Aan de ene kant laat blotesteren zien dat mensen heel erg ver gaan voor hun missie. Je loopt normaal niet halfbloot op straat, dus je laat zien dat je tot op het bot gaat. Mensen die vol zelfvertrouwen blotesteren zien er heel erg krachtig uit en dat maakt indruk. Aan de andere kant spreekt er misschien ook wel wanhoop uit. Je vindt je missie zó belangrijk dat je er zelfs al je kwetsbaarheid voor laat zien. Blotesteren staat ook voor vrijheid en zelfbeschikking. Wie zich goed voelt in zijn blote lijf, zelfs op straat, straalt enorm veel kracht uit, en dat werkt.

Werkt het ook echt?
Ikzelf ben een jaar geleden begonnen met blotesteren voor Extinction Rebellion. Dit was ook zeker als test om te kijken of je er daadwerkelijk voorpagina’s mee haalt. Met twee andere blotesteerders trokken we begin dit jaar onze kleren uit (behalve de onderbroek) bij een demonstratie op de Overtoom in Amsterdam. Op onze bovenlijven hadden we de drie eisen van Extinction Rebellion geschreven. En ja! Diverse voorpagina’s volgden (o.a. Parool) en de Telegraaf had onze eisen zelfs letterlijk genoteerd! In de loop van 2021 hebben we vervolgens een aantal malen geblotesteerd. Elke keer waren er diverse landelijke kranten die de foto’s plaatsen of het vermeldden. De meest recente blotest-actie was ‘hoogste tiet’. Die ging over de urgentie van de klimaatcrisis.

Waar moet je op letten als je blotesteert?
Bij blotesteren is er geen weg terug. Als je eenmaal (half)bloot op internet staat of in een krant, dan blijft dat nog lange tijd zichtbaar. Buren, collega’s, vrienden, kennissen en je oma zullen dit zien. Zorg dus dat je er geen moeite mee hebt dat iedereen je in je blote bast aanschouwen kan. Dit is meteen de emotionele prijs van blotesteren. Je bent enorm opgevallen en je bent kwetsbaar geweest. Sommige mensen zullen het niks of zelfs walgelijk vinden. Kortom: bezint eer ge begint. Ben je vol zelfvertrouwen over je lichaam, dan kun je het doen.

Is blotesteren legaal?
Blootlopen mag ‘op een plek die geschikt is’. Wat ‘geschikt is’ is dan enigzins arbitrair. Tot nu toe hebben wij geen problemen gehad met blotesteren binnen een demonstratie.

Is blotesteren erotisch?
Ik vind eigenlijk dat juist je lichaam puur praktisch inzetten als protestmiddel, niet perse erotisch is. Je presenteert het niet als lustobject, maar als informatiedrager. Eigenlijk de-erotiseer je je lichaam ermee voor de gelegenheid. En je komt ook niet als lustobject, maar als boodschapper. Je hebt een doel en dat is niet lust opwekken, maar een zaak onder de aandacht brengen.

Hoe werkt het in de praktijk?
Je bereidt je actie voor. Op de dag zelf breng je je teksten aan met sjablonen of stempels op de lichamen. Je gaat gekleed naar de demonstratie. Als het moment geschikt lijkt trek je je kleren uit. Dit zal opzien baren en een haag van fotografen vormt zich. Dit is een aparte beleving. Je kunt gewoon staan, of wat geinige poses aannemen. De fotografen zijn meestal na 10 minuten klaar en dan kleed je je weer lekker warm aan en geef je je medeblotestanten een high five.

Een aantal praktiese zaken om het blotesteren tot een succes te maken.
Ten eerste: zorg voor een strak concept.
Een goed concept vergroot de impact van het blotesteren. Natuurlijk kun je je kleren uitdoen en iets op je lichaam krabbelen met een pen die je toevallig nog in je tas had zitten. Dat ziet eruit als: ‘ik was op een demo, en by the way, ik deed in een opwelling m’n kleren uit en pende even snel wat op mijn lichaam’. Maar jouw lichaam is meer waard en een doordacht, verzorgd concept werkt beter. Bijvoorbeeld: vorm een zin met meerdere personen, schrijf een woord per persoon op het lichaam. Of: beeld je eisen uit met een eis per persoon op het lichaam geschreven. Voor Extinction Rebellion hebben wij, zoals ik zei, een keer ‘de drie ijsjes’ verbeeld. Eén eis per persoon.

Ten tweede: besteed zorg aan de uitvoering.
Als je iets op jezelf schrijft, doe dat dan netjes, met een sjabloon of stempels. Wij gebruiken daar zeefdrukinkt voor. Dat kun je thuis aanbrengen en dat blijft goed zitten als je er kleren overheen draagt. Hoe verzorgder je tekst eruit ziet, hoe indrukwekkender het geheel.
Denk ook aan wat je dan wel draagt. Hoe overdachter, hoe beter. Draag bijvoorbeeld onderbroeken met je logo erop. Dit moet er allemaal uitzien alsof je erover nagedacht hebt. Naar mijn mening hoef je ook niet geheel naakt te gaan. Een ontbloot bovenlijf is voldoende voor het effect. Je kunt ook je tepels nog afplakken.

Ten derde: let op je innerlijke staat.
Ben je er niet zeker over, voel je je er niet helemaal goed bij? Schaam je je misschien over (delen van) je lichaam? Blotesteer dan niet. Blotesteren werkt alleen als het geheel kracht uitstraalt. Ikzelf ben trots op mijn lichaam en ik vind dat er niks mis mee is. Na het blotesteren voel ik me krachtig en in controle. Blotesteer met mensen die je kent en waar je je veilig bij voelt. Doe het ook niet als vrouw alleen, doe het als groep. Zorg ook dat je lol hebt in het blotesteren, want het is natuurlijk ook behoorlijk mal om te doen.

Ten vierde: zorg goed voor jezelf.
Blotesteer niet te lang, door de adrenaline lijk je het niet snel koud te krijgen, maar kijk er toch mee uit. Meestal hebben de fotografen na 10 minuten hun kiekjes wel gemaakt.

Nog een laatste tip:
BLOTESTEREN is leuk, mits je het goed en doordacht aanpakt. Na een rondje blotesteren voel je je on top of the world. Ikzelf heb er eigenlijk helemaal geen echt vervelende of ongepaste reacties op gehad. Maar doe het toch met mate. Je lichaam ontbloot je niet zomaar, en bovendien, als men eraan gewend raakt heeft het geen effect meer. Denk er goed over na en doe het met een doel. Enjoy!!