Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
30/10/2020 / Issue #033 / Text: Kaboem

Het reservepotje van Drukkerij Kaboem is bijna leeg

Drukkerij Kaboem is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw en vanaf het begin gevestigd op het WG-terrein. Oorspronkelijk was dit het terrein van het Wilhelmina Gasthuis, dat in 1983 verhuisde naar Amsterdam-Zuidoost en het AMC werd. Vrij snel daarna werden grote delen van de gebouwen op het WG-terrein gekraakt. In deze tijd was de kraakbeweging in Amsterdam erg groot en actief.

Er was behoefte aan veel, goed en betaalbaar drukwerk. Zoals pamfletten, posters en tijdschriften. Om aan deze vraag te voldoen, richtte een aantal mensen uit de kraakbeweging - met beperkte middelen, weinig of geen ervaring maar met hulp van collega-drukkers - drukkerij Kaboem op.

In het begin werd er veel gedrukt voor de kraakbeweging, maar al snel kwamen er aanvragen van andere groepen. Zo wordt er gedrukt voor de antikernenergiebeweging, Stop Wapenhandel, vluchtelingenorganisaties, alternatieve uitgaansgelegenheden (zoals de OCCII) en kleine bedrijfjes uit de omgeving van het WG-terrein.

 

Tot zes jaar geleden was er slechts een offsetpers en een snijmachine, vouwmachine en een vergaar/nietmachine voor de afwerking. Door de toenemende vraag naar kleine oplages en full color drukwerk werd een professionele printer aangeschaft.
In 2015 werd - een oude liefde - de stencilmachine aangeschaft. Een A2-machine waarmee de perfecte A2-posters worden gemaakt. Sinds deze aanschaf vinden ook steeds meer studenten van kunstacademies de weg naar de drukkerij.

Tot een half jaar geleden lukte het om veel klanten van betaalbaar drukwerk te voorzien. Daarna kwamen, door de maatregelen, de financiële problemen.
Om het voortbestaan van de drukkerij niet in gevaar te brengen werd een crowdfunding actie bedacht. Onder het motto ‘Schrijf voor behoud van Drukkerij Kaboem’ werden  klanten, relaties en sympathisanten gevraagd te doneren en bij te dragen aan een speciale uitgave, gedrukt door drukkerij Kaboem.
Dankzij dit boekje, heeft de drukkerij weer wat werk en inkomsten. Maar het zware weer is nog niet voorbij.

Wil je een donatie doen en de drukkerij steunen en het boekje ontvangen? Doneer via Whydonate.nl en stuur de drukkerij een mail met je adresgegevens.
Stuur je mail naar kaboem@xs4all.nl.
Ook voor vragen of opdrachten voor al je drukwerk!