Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
7/7/2020 / Issue #031 / Text: Charlie Vielvoye

Het duurzaamheids- optimisme van Dus Wat Gaan Wij Doen Festival is zelfs online enorm aanstekelijk

Afgelopen Hemelvaartsdag op 21 mei 2020 vond de tweede editie van het Dus Wat Gaan Wij Doen Festival (DWGWD) plaats. Dit keer niet bij BlueCity 010 op de Maasboulevard in Rotterdam, maar geheel online vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Het was een inspirerende, broodnodige en virtuele samenkomst van bekende blikvangers zoals Jan Terlouw en Milieudefensie tot bouwers van wormenhotels en een cursus ruil-je-kantoorbaan-in-voor-een-leukere-in-de-circulaire-economie.

Geen opgeheven vingertje
Initiatiefnemer Bart van der Zande: “We zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering gaat merken, en de laatste die er wat aan kan doen.” Dit zegt hij niet om je bang te maken, maar als een oproep tot actie. DWGWD helpt je om dat te doen. Niet met een opgeheven vingertje, maar met de duim tegen de borst en één arm in spierbal-modus. Veel vragen stellen en dingen leren over wat je eigenlijk allemaal kunt doen rondom duurzaamheid. Je kunt natuurlijk niet alles doen, maar iedereen is ooit klein begonnen. Presentatoren Wilbert en Dzifa gidsen je vanuit De Ceuvel live door het programma. Er wordt geschakeld naar andere plekken via verschillende Zooms. Dat gaat niet altijd zonder problemen. Zo is initiator Bart van der Zande een paar keer dubbel te horen, maar dat draagt juist bij aan de charme.

Van Workshop Eiland tot Pioniers Lounge
Na een kort gesprek met Bart wordt de aftermovie van vorig jaar getoond. Presentator Wilbert merkt direct op: “wat een hoop mensen op elkaar”. Ruim twee maanden in de lockdown krijgen zulke beelden inderdaad iets buitenaards. Toch is er dit jaar met verve een online editie opgetuigd, waarin je als bezoeker ook langs verschillende podia kunt dwalen. Van inspirerende presentaties op de DWGWD Stage zeil je zo naar Workshop Eiland voor meer praktische zaken rondom duurzaamheid zoals het bouwen van een wormenhotel. Baanbrekende initiatieven kom je tegen in de Pioniers Lounge waar negen pioniers je in tien minuten meenemen in hun idee. In speciale break-out rooms kun je vervolgens de pioniers het hemd van het lijf vragen. Ga je door de Transformatietunnel dan kun je direct overstappen naar een duurzamere bank of energieleverancier. En heb je behoefte om samen te komen met anderen dan ga je chatten bij het Meeting Point. Er is zelfs een Food Court waar je veganistische maaltijden kunt bestellen en thuis laten bezorgen.

Van (B)ullshitbaan naar (A)mbacht
Aangezien het festival maar liefst 36 programmaonderdelen telt zul je keuzes moeten maken. Een opvallende naam uit het programma: van (B)ullshitbaan naar (A)mbacht, gepresenteerd door Siemen Cox die zelf jarenlang in de financiële dienstverlening werkzaam was. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier mensen vindt dat zijn of haar baan weinig toevoegt en en zich dan ook niet helemaal op de juiste plek voelt. Siemen dacht bij zichzelf: “Opeens weet je het, je wordt geen conducteur maar paddestoelenkweker.” “Maar wat zijn dan precies Bullshit Jobs?”, vraagt presentatrice Dzifa, “alle kantoorbanen?” Het antwoord op die vraag is niet aan Siemen, het gaat hem er om wat je daar zélf over denkt. Veel mensen blijven zich maar rotrennen voor een baan die ze niet interesseert. Het is dan ook geen toeval dat één op zes mensen met burn-out-klachten kampt.

Mooie woorden van Jan Terlouw
Een van de blikvangers van het festival is schrijver Jan Terlouw. De festivalsite waarschuwde ons al: “Deze man verhoogt het risico op een onstuitbaar LET’S GO!-gevoel.” Terlouw weet als geen ander saamhorigheid op te roepen. Hij herinnert ons aan de uitkomsten van de Club van Rome waar 48 jaar geleden (!) al werd opgeroepen tot een circulaire economie. Treffend is zijn afsluitende oproep: “We hebben allemaal een taak, niet alleen de politiek: het moet, het is voor je kinderen en het kan. En dat moeten de religies doen, de kunsten, het onderwijs, dat moeten u en ik doen. En dat zijn we op dit moment ook weer aan het doen.”

Een heldere, optimistische boodschap
De kracht van het Dus Wat Gaan Wij Doen Festival is de optimistische boodschap, het geven van handvatten en het laten zien dat je ontzettend veel kan doen in het kader van duurzaamheid. Natuurlijk zijn de feiten rondom het klimaat reden tot zorg en moet er wereldwijd meer actie worden ondernomen. Maar de insteek van DWGWD snijdt hout waar het gaat om het activeren van het individu.