Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
27/1/2020 / Issue #028 / Text: Charlie Vielvoye

Cruise Inn: al 37 jaar een begrip in rock-’n-roll Europa

Al 37 jaar lang komt rock-’n-rollend Nederland naar de Cruise Inn in Amsterdam-Oost. Of beter gezegd: rock-’n-rollend Europa. Want de Cruise Inn is al sinds jaar en dag een begrip onder de liefhebber van fifties rock-n’-roll en aanverwante stijlen uit die fantastische tijd op muzikaal gebied.

Internationaal feestje
Op de 37e verjaardag op zaterdag 7 december 2019 hoor je naast Nederlands ook veel Engels en Duits tussen de geweldige bands door. Mensen zijn letterlijk van heinde en verre gekomen om het feestje te vieren. Waar je ook kijkt zie je naadloze rockabilly-outfits, gelakte dameskapsels met bloemen erin, strakke kuiven en perfect getrimde bakkebaarden.

Ontmoeting met Bopcats in de bus
De Cruise Inn wordt gerund door een team van vrijwilligers. Een daarvan is boeker Maurits Schelling. Hij komt al zijn hele leven in de Cruise Inn, als kleine jongen werd hij voor het eerst meegenomen door zijn vader. Zijn vader was er vanaf het prilste begin bij in 1982. Hoe die bij de Cruise Inn kwam? Hij werkte destijds als buschauffeur en zag zodoende veel uitgaansvolk in- en uitstappen. Als rock-n’-roll-liefhebber pur sang was het voor hem dan ook niet moeilijk om de grote revival in de jaren 70 te spotten die mede door de populariteit van de film Grease door Nederland raasde. De rock-’n-roll vriendengroep Bopcats liep hierbij voorop. Lieten die nou net bij Schelling Senior de bus instappen en hem meenemen naar de toen nog piepjonge Cruise Inn die ze zelf waren gestart.

Nieuwe locatie gezocht per 2024
De Cruise Inn werd in 1982 neergezet in een oude militaire WOII-barak aan de Zeeburgerdijk. Saillant gegeven: in 2000 moest de Cruise Inn plaatsmaken voor dure accountants- en advocatenkantoren en noodgedwongen verhuizen naar het huidige adres op de Zuiderzeeweg op het Zeeburgeiland, een stukje verder de stad uit. Het naar buiten drukken van alternatieve cultuur naar de ‘rafelranden van de stad’ is dus van alle tijden. En in 2024 dreigt er wederom een verplichte verhuizing. Zeg het bij dezen daarom voort: de Cruise Inn is weer op zoek naar een nieuwe locatie. Bij de gemeente worden ze tot op heden van het kastje naar de muur gestuurd. Heb je een gouden tip? Meldt het dan bij de redactie van Amsterdam Alternative.

Op het podium van de Cruise Inn kom je niet zomaar
Het niveau van de bands is hoog want een groot deel van de bezoekers komt al decennia, dus je speelt voor een publiek van kenners. Maar dat betekent allerminst dat er met de armen over elkaar wordt geluisterd. Vanaf de eerste noot staan er namelijk mensen te dansen. Op de dansvloer ligt het niveau ook hoog. Sommige dames drinken zelfs nauwelijks en hebben sportschoenen aan onder hun rockabilly-jurken. Dansen is topsport, maar het is vooral erg gezellig. Voor veel mensen is het een feest van herkenning tijdens deze Anniversary, die komen elkaar hier al jaren tegen. De Cruise Inn is echt een belangrijk onderdeel in hun levens.

Bands uit 3 landen
Rond een uur of negen bijt het Belgische Moonshine Reunion het spits af met een swingende rockabilly-set waarbij de eerste danskoppels het erop wagen. Frontman Clark Kenis bespeelt de rechtopstaande double bass die zo karakteristiek is voor rock-n’-roll-bands. Ook volgens traditie zie je die grote bas meerdere malen door de lucht gaan, maar gelukkig komt hij bij Clark altijd op zijn pootje terecht. Na de pauze is het de beurt aan Neerlands trots Ronnie Nightingale & The Haydocks. Het is duidelijk dat er een heleboel mensen voor deze band zijn gekomen want het is dringen vooraan en al te wilde danscapriolen zijn er even niet meer bij. De band is in hetzelfde jaar als de Cruise Inn opgericht en staat met 37 jaar ervaring als een huis. Zo heeft sologitarist Jeroen van den Bergh een enorm scala aan rock-n’-roll gitaarlicks om uit te putten en laat hij zijn repertoire bepaald niet onbenut. De avond wordt in stijl afgesloten door de Duitse Ray Allen Band die met recht bekend staan om hun clearcut rock-n’-roll-vertolkingen zonder al te veel poespas.

 

Photo: Tom van Leeuwen