Homeland bier
De Homeland Brouwerij is in 2016 begonnen als huisbrouwerij voor Pension Homeland maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige bierbrouwerij met een capaciteit van 2000 hectoliter per jaar en serieuze uitbreidingsplannen. Ze hebben een serie bieren zonder kunstmatige toevoegingen waar je prettig dronken van wordt. De brouwerij is gevestigd in het officieren logement op de voormalige marinewerf aan de Kattenburgerstraat. Deze van oudsher maritieme omgeving is de inspiratiebron voor biernamen zoals Kielzog, Katzwijm, Pieremegoggel, Zeebonk, Luwte.
We spraken Bart Maes (uit het oude Limburgse brouwers-geslacht Maes) over o.a. de toekomstplannen van de brouwerij en het festival dat ze in september organiseren.
Met welke gedachte of concept zijn jullie de brouwerij gestart?
We zijn begonnen met als leidraad de 3 pint rule (als je er drie hebt gehad moet je er nog meer willen). Dus geen super zware bieren met hoge alcoholpercentages, veel kruiden en toevoegingen. Een mooi bier hoeft niet veel alcohol te bevatten.
Sommige mensen beoordelen bieren naar een categorie, als het bier daar niet aan voldoet is het geen goed bier. Maar waarom vasthouden aan dit soort oude tradities als we met alle kennis en experimenteerdrift mooiere en meer uitgebalanceerde bieren kunnen maken?
Waar zijn jullie op uitgekomen?
Wij hebben op het moment 7 bieren: Speltbier, Luwte, Katzwijm, Pieremegoggel, Zeebonk, Kielzog en een Russian Imperial Stout. Die laatste zal net op tijd klaar zijn voor ons Amsterdam Beerfestival dat van 14-16 september plaatsvind.
Op onze website staan beschrijvingen van alle andere bieren maar het is nog beter om ze gewoon te komen proeven.
Hoeveel en hoe snel brouwen jullie?
Wij hebben een prachtig oud Duits brouwhuis met een zeer hoog rendement. Daarmee kunnen we 1000 liter bier per dag brouwen. We moeten dan 2 dagen brouwen om een van onze gist tanks van 2000 liter te vullen. Na ongeveer 1,5 week gaat het bier de lagertank in. Afhankelijk van het type bier hebben we 4 tot 6 weken nodig voordat het bier klaar is en op fust of blik gezet kan worden. Elke keer als we een bier brouwen wordt er gekeken naar mogelijke verbeteringen en wordt de receptuur getweakt en bijgesteld.
Ik hoorde dat jullie op zoek zijn naar een nieuwe locatie om uit te breiden.
Ja klopt, we hebben dit jaar in de eerste 6 maanden net zoveel bier verkocht als vorig jaar in 12 maanden en we hebben meer verschillende bieren dan voorheen.
We krijgen in september een nieuwe loods erbij, hier 100m verderop. Dat wordt onze Homeland Bierwerf. Er komt daar onder andere een wand vol houten bourbon vaten te staan voor de barrel-aging van hele speciale bieren en we willen ruimte voor lezingen, workshops, proeverijen en discussieavonden over bier. Daarnaast willen we ook een soort bieruniversiteit met laboratorium worden.
Ik vond het nogal uitzonderlijk om te lezen dat jullie bier verkrijgbaar is in fust en in blik maar niet in de fles. Vanwaar die keuze?
Tot vorig jaar verkochten wij ons bier alleen op fust aan een select groepje Amsterdamse speciaalbier cafe’s. Toen we besloten om ook aan winkels en consumenten te gaan verkopen stonden we voor de keus om dat op fles of in blik te gaan doen. Op fles lag in eerste instantie voor de hand. Dat is nu nog goedkoper en in Nederland verwacht een groot deel van de consumenten dat een ambachtelijk bier in een fles zit. Een traditionele gedachte maar de voordelen van blik zijn echter evident. In blik blijft bier beter goed en vers omdat er geen licht bij kan komen. Het neemt de helft van het volume van flessen in en weegt veel minder. Transport van blik legt dus veel minder druk op het milieu. Blik recyclet ook beter dan glas. Van alle aluminium dat wordt weggegooid, wordt 95% gerecycled. Dat is een veel hoger percentage dan bij glas. Bovendien gaat aluminium niet in kwaliteit achteruit als je het hergebruikt en glas wel. En last bust not least blik is veel sneller koud dan glas, dat is prettig én scheelt ook in de kosten.
Wat zijn jullie goals voor de toekomst?
Over 5 jaar is onze Bierwerf een circulair begrip. Waar je heen gaat om te genieten van heerlijke bieren en goed eten. Eten waar bostel in is verwerkt en waar onder andere potjes marmite op tafel staan die gemaakt zijn van gistresten. De ruimte wordt verwarmd met de restwarmte uit het brouwhuis. Overdag komen er studenten om te leren brouwen en experimenteren met gisten, mouten en hoppen.
Kortom, onze bieren gaan heel veel mensen samen brengen.
TAB festival, The Amsterdam Beerfestival
14, 15 & 16 September van 15:00 tot 24:00
Met: Brouwerij Homeland, Brouwerij ’t IJ, Oedipus Brewing, Brouwerij Troost, Poesiat & Kater, Walhalla Brouwerij & Proeflokaal, Brouwerij de Eeuwige Jeugd, De Bebaarde Brouwer, Two Chefs Brewing, Brothers In Law Brewing, De Prael
Info over bands en het grote bierdiner op https://tabfestival.com
Of via het Facebook event