Mokum Kraakt kraakt voormalige ramen in het Wallengebied in solidariteit met de sekswerkers en tegen de komst van het erotisch centrum
Tijdens een protest tegen het erotisch centrum heeft kraakcollectief Mokum Kraakt bekend gemaakt een aantal voormalige sekswerkramen in het Sint Annenkwartier te hebben gekraakt. De kraak vond eerder deze week al plaats, waardoor er huisvrede is gerealiseerd en de politie niet direct kan ontruimen.
In hun statement verklaren de krakers dat de ramen zijn gekraakt in solidariteit met sekswerkers die strijden tegen de komst van het erotisch centrum. "Sekswerk hoort al 400 jaar bij de Wallen", zegt woordvoerder Dollie, "en sekswerkers hebben duidelijk en meerdere keren aangegeven niet weg te willen uit het centrum. Ook de omwonenden van de beoogde locatie voeren actie. En toch blijft de burgemeester haar plannen doordrukken".
Volgens de groep is het geplande erotisch centrum in feite een erotische gevangenis, waarin de overheid de totale controle heeft over wie wel en wie geen sekswerk kan doen, of seks kan kopen. Ze ziet daarin de zoveelste overheidspoging om sekswerkers te beheersen en het recht op seks en seksualiteit in te perken. Bovendien zou het sluiten van ramen op de Wallen een deel van de sekswerkers de illegaliteit in dwingen, waar uitbuiting en dwang veel gebruikelijker zijn.
Hoewel de gemeente zegt met het sluiten van ramen op de Wallen grip te willen krijgen op overtoerisme, laat onderzoek* zien dat het beperken van sekswerk amper invloed zou hebben op het aantal toeristen dat naar de Wallen komt. Mokum Kraakt, dat met de bezetting van een leegstand budgethotel op de Marnixstraat in 2021 eerder actievoerde tegen het Amsterdamse toerismebeleid, legt de oorzaak van het uit de hand gelopen toerisme op de Wallen bij de gemeente zelf. "De gemeente is nooit tegen toerisme geweest en is dat nu ook niet. Ze wil slechts een ander soort toerist naar de stad krijgen, eentje met een grotere portemonnee. In de tussentijd wordt de stad steeds onbetaalbaarder voor de bewoners, worden sekswerkers gestigmatiseerd en verdreven, terwijl de drukte hetzelfde zal blijven."
De voormalige ramen stonden bijna twee jaar leeg en is eigendom vastgoedbedrijf Stadsgoed NV (dat de eerste wafelwinkel introduceerde in de binnenstad**). In de gekraakte ruimte gaat de groep een ontmoetingsplek creëren voor sekswerkers om zich te organiseren. Woordvoerder Dollie : "Wij eisen meer seks en minder Halsema. We zijn tegen de verpreutsing van de Wallen en het verdrijven van de sekswerkers. Waar het ons om gaat is dat bewoners en werkers bepalen wat er met de buurt gebeurt, in plaats van dat de gemeente van bovenaf veranderingen doorvoert. Als we de burgemeester haar gang laten gaan, zien de Wallen er straks net zo uit als de Negen Straatjes: een schoongeveegd winkelcentrum voor mensen met geld. Dat accepteren wij niet, en daarom zullen we elke stap die gezet wordt richting het erotisch centrum saboteren."