Wooncoƶperatie de Nieuwe Meent komt er
Er is reden voor feest bij wooncoöperatie de Nieuwe Meent. De financiering is rond en daarmee is de grote horde die de start van de bouw in de weg stond, overwonnen.
De Nieuwe Meent biedt betaalbare woningen aan een gemeenschap van ongeveer 50 personen in Amsterdam Oost in haar pand aan het Archimedesplantsoen.
Op 14 september heeft wooncoöperatie de Nieuwe Meent (dNM) een hypotheekovereenkomst getekend met Rabobank. Met de gemeente Amsterdam tekenden ze voor de erfpacht en een lening uit het duurzaamheids- en stimuleringsfonds. De Nieuwe Meent is al een aantal jaar bezig hun project te verwezenlijken. Uiterlijk 1 december zal de bouw van start gaan.
Lauri Schippers, voorzitter van de Nieuwe Meent, wil met het project bijdragen aan het brengen van een nieuwe manier van leven naar de stad: “De Nieuwe Meent creëert letterlijk en figuurlijk ruimte voor diverse mensen om samen te komen, gemeenschap te vinden, te wonen, participeren en gezamenlijk te bouwen aan een (sociaal) duurzamer Amsterdam en een duurzamere wereld. Een nieuwe manier van leven door de belangrijkste waarden van commoning terug te brengen naar de stad. Daarmee zijn wij op unieke wijze in staat om betaalbare woningen te bieden aan mensen die anders geen woning kunnen vinden die aan hun behoeften voldoet.”
Doorzettingsvermogen
De afgelopen maanden voerden dNM, de Rabobank en de gemeente Amsterdam vele gesprekken om tot een overeenkomst te komen. Daarbij waren alle drie de partijen zeer gemoeid met het laten slagen van het project. De wooncoöperatie, waarbij de inwoners gezamenlijk eigenaar zijn van het vastgoed en de gemeenschappelijke voorzieningen, kan een bijdrage leveren aan het te boven komen van de wooncrisis.
Wethouder Reinier van Dantzig (Grond en Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening) prijst het doorzettingsvermogen van De Nieuwe Meent: “Samen met andere Amsterdammers een woningbouwproject ontwikkelen, is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Daarbij maakten de stijgende bouwkosten en rentes de puzzel nog lastiger, maar het is de Nieuwe Meent toch gelukt om een haalbaar plan te maken voor de bouw van betaalbare woningen voor de langere termijn in Amsterdam.”
Het college van de gemeente Amsterdam heeft in haar coalitieakkoord opgenomen dat haar inzet voor meer wooncoöperaties voortvarend wordt doorgezet en dat wooncoöperaties voor middenhuur en sociale woningen meer ruimte krijgen. Hierbij onderzoekt de gemeente ook andere vormen van zelfbouw, zoals beheercoöperaties.
Een belangrijke stap voor wooncoöperaties
Het belang van deze woonvorm wordt onderstreept door zowel de gemeente als de Rabobank. Zo biedt de gemeente een gemeentelijke stimuleringsregeling van 20 miljoen euro voor 400 woningen, waarvan de Nieuwe Meent gebruikmaakt.
De Rabobank ziet de samenwerking als een blauwdruk voor hoe ook andere wooncoöperaties kunnen worden gefinancierd. Erik Versnel, directeur Rabobank Amsterdam: “De grootste problemen op de woningmarkt spelen voor de lage- en middeninkomens. Een wooncoöperatie is een mooie manier om woonomgevingen te creëren die juist deze doelgroep een thuis bieden. Als coöperatieve bank in zijn we trots om een bijdrage te leveren aan de realisatie van deze unieke woonvorm. We zijn erg blij dat dit, dankzij de goede samenwerking met de Nieuwe Meent en de gemeente is gelukt.”
Maatschappelijke bijdrage van wooncoöperaties
Wat de Nieuwe Meent uniek maakt, is dat het een wooncoöperatie is, georganiseerd rondom de principes van commoning: het delen van gemeenschappelijke voorzieningen in het dagelijks leven. De coöperatie heeft niet alleen als doel om betaalbare huisvesting te bieden, maar ook om sociale cohesie te bevorderen, eenzaamheid tegen te gaan en bij te dragen aan een duurzaam betaalbare stad. Zo zal het pand ruimte bieden aan een duurzame onderneming en worden gemeenschappelijke ruimtes ook gebruikt voor buurtinitiatieven.
De Nieuwe Meent heeft vorm gekregen dankzij de inspanningen van de toekomstige bewoners die over de jaren uitzonderlijk veel tijd en energie in het project hebben gestopt. Daarbij hebben zij ook professionele financiële en juridische adviseurs in de arm genomen en ondersteuning ontvangen van verschillende organisaties en individuen, samen met wie zij zich hebben hardgemaakt voor de realisatie van de wooncoöperatie.