Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
4/9/2023 / Issue #050 / Text: Ivo Schmetz

Amsterdam Alternative Issue #050

In juni 2015 verscheen onze eerste Amsterdam Alternative krant in oplage van 10.000 stuks. We begonnen als een collectief project van een aantal vrijplaatsen met als doel om onderling kennis en ervaring te delen en de stem van de ‘underground’ naar de buitenwereld te versterken. Een experiment waarvan we niet wisten of het zou lukken en hoe lang we het vol zouden houden. Inmiddels, ruim 8 jaar later presenteren we met trots de 50e editie van onze krant. Het is dus gelukt, en meer dan dat. Amsterdam Alternative is alive and kicking!

De start
Nadat het plan was gevat om een gezamenlijke krant te gaan maken lanceerden we een crowdfunding actie via Voordekunst. Het idee achter de actie was tweeledig. Ten eerste om een klein startkapitaal bij elkaar te verzamelen, ten tweede om te kijken of er überhaupt animo was voor ons plan. Als de crowdfunding niet was gelukt dan was de krant er misschien wel nooit gekomen. Bij deze dus nogmaals dank aan degenen die ons destijds hebben gesteund.
Ambitieus als we waren besloten we na het behalen van ons crowdfunding bedrag (volgens mij €2500) dat we een maandelijkse krant zouden gaan maken. Dat liep echter anders want na het maken van krant #001 was het vrij duidelijk dat het te veel tijd en energie kostte en dus besloten we om niet elke maand maar elke twee maanden een krant te maken. Nog steeds een flinke uitdaging, niet alleen qua schrijven, ontwerp en fotografie maar ook financieel want het drukken van een krant in oplage van 7000-10.000 stuks kost elke keer weer zo’n €1700. En dat geld moet ergens vandaan komen. Ik ben van nature vrij optimistisch ingesteld maar ik weet niet of ik destijds al durfde te hopen dat we issue #050 zouden halen. 

Eén krant maken is niet zo moeilijk, de uitdaging encmoeilijkheid zit in de  continuïteit

Financiële uitdaging
Eén krant maken is in principe niet zo moeilijk, de uitdaging en moeilijkheid zit in de  continuïteit. Elke twee maanden een krant blijven maken met een groepje vrijwilligers - want niemand wordt betaald - is een hele klus. Bedenk daarbij dat we geen advertenties verkopen aan grote bedrijven. Kleine, niet commerciële organisaties mogen adverteren maar geen multinationals. Die passen absoluut niet bij wie we zijn en waar we voor staan. Een duidelijk standpunt maar het betekent ook dat we het onszelf qua inkomsten een stuk moeilijker maken want de kleine bedrijven en organisaties die wel mogen adverteren hebben meestal weinig budget. Wonder boven wonder is het toch gelukt om elke keer genoeg geld bij elkaar te verzamelen om de krant te drukken. 
Onze inkomsten komen overigens niet alleen uit het verkopen van advertenties want die hebben we maar heel af en toe, het is een optelling van donaties, abonnementen, contributie van leden en aangesloten panden en tegenwoordig verdienen we ook aan de verkoop van het Vrij Beton bier dat we samen met de Friekens Brouwerij hebben gemaakt en de inkomsten die we genereren via ons zelf gemaakt ticketsysteem. 
Voor degenen die denken dat we het nu allemaal voor elkaar hebben, dat is niet zo. Het is nog steeds moelijk om elke keer genoeg geld bij elkaar te krijgen, dus bij deze een oproep aan iedereen die dit leest: sluit je bij ons aan, neem een lidmaatschap of doneer zodat we nog 50 edities kunnen maken.

Collectief
Amsterdam Alternative is begonnen als collectief van collectieven. In eerste instantie waren de aangesloten vrijplaatsen de leden van de vereniging maar die structuur hebben we een aantal jaar na oprichting opengebroken en zo georganiseerd dat iedereen die onze kernwaarden en principes onderschrijft lid kan worden. 
Het mooie en waarschijnlijk ook de enige reden waarom we het voor elkaar gekregen hebben om al 50 kranten te maken en zoveel andere mooie dingen te doen is dat ons collectief alsmaar blijft groeien. Elke week zijn er mensen die zich aanmelden om te helpen. Schrijvers, fotografen, illustratoren en mensen die willen helpen met distributie of het organiseren van events. Iedereen is welkom want vele handen maken licht werk. Dat is echt zo. Kijk, het maken van een krant is een opgave, het financieren van de krant is een opgave, maar dan ben je er nog niet, daarna moeten ze ook nog door de stad verspreid worden, en 10.000 stuks is een behoorlijke stapel. 
Amsterdam Alternative is het levende bewijs van hoe collectiviteit het mogelijk maakt om - in ons geval - elke twee maanden een krant te maken en heel veel events te organiseren. Naast de AA Talks waarmee we in 2018 begonnen hebben we ook een serie leesgroepen georganiseerd, het AADE (Amsterdam Alternative Dance Event), de AA Academy en sinds februari 2023 runnen we de Ventilator cinema + bar op de tweede verdieping van de OT301. De Ventilator cinema/bar is meerder dagen per weeek open met film screenings, talks, workshops, de Basta! podcast serie en andere activiteiten. 
Het aantal vrijwilligers is inmiddels gestegen tot meer dan 500. Natuurlijk is niet iedereen even actief en zijn er mensen die maar heel af en toe iets doen maar dat maakt niet uit, alle beetje helpen en hoe meer mensen hoe meer je voor elkaar krijgt. 
Ik ben best trots op onze 50e krant maar eigenlijk nog trotser dat we zo’n ongelooflijk vet collectief hebben opgebouwd met allemaal gemotiveerde mensen die vrijwillig bijdragen aan onze gezamenlijke projecten.

Samen werken
Amsterdam Alternative begon als een gezamenlijk project vanuit de vrijplaatsen van Amsterdam en was daar in eerste instantie ook voornamelijk op gericht. De afgelopen jaren is die focus deels verschoven. Natuurlijk zijn vrijplaatsen nog steeds belangrijk voor AA en steunen we de kraakscene zoveel we kunnen maar we proberen door middel van de krant ook verbinding te maken met andere organisaties en mensen die net als wij strijden voor een wenselijke toekomst voor iedereen. 
Ik ben ervan overtuigd dat we nog meer moeten samenwerken als we echt iets voor elkaar willen krijgen. Extinction Rebellion, Black Lives Matter, Fossil Free Culture, Fridays For Future, Woonopstand etc etc. Iedereen lijkt te strijden voor een ander doel maar misschien is dat is niet zo. Als we naar het grote plaatje kijken dan strijden al deze organisaties net als Amsterdam Alternative voor een wenselijke toekomst voor iedereen. En als ik zeg iedereen dan bedoel ik daarmee niet alleen de mens maar ook al het niet-menselijke leven.

Vrij Beton is gericht op het realiseren van nieuwe vrijplaatsen in collectief eigendom

Vrij Beton
In 2019 zijn we vanuit Amsterdam Alternative van start gegaan met Vrij Beton. Een project gericht op het realiseren van nieuwe vrijplaatsen in collectief eigendom. We zijn nu een aantal jaar verder en nog steeds hebben we geen pand gerealiseerd. Dat is helemaal niet erg en eerlijk gezegd had ik ook helemaal niet verwacht dat het zo snel zou lukken. Het belangrijkste is dat we door middel van Vrij Beton een nieuw idee hebben gelanceerd en we dat idee net zo lang blijven herhalen en volhouden tot het lukt. En dat gaat zeker gebeuren. Ik vind dat we door de publicatie van deze 50e krant het bewijs hebben geleverd dat AA een project voor de lange termijn is en dat we de kracht hebben om dingen voor elkaar krijgen.

Webdocu
Omdat we merkten dat niet iedereen weet wat collectief eigendom is en hoe dat werkt zijn we vorig jaar (2022) begonnen met het maken van een webdocu over collectief eigendom. Een webdocu is een online multimediaal project waarin tekst, audio, fotografie en video worden gecombineerd. Ik denk dat je ons project wellicht het best kunt omschrijven als een modulaire webdocumentaire, omdat hij zo gemaakt is dat we steeds conent kunnen blijven toevoegen. Op 30 september gaan we versie 1.0 lanceren maar daarna blijven we artikelen en videos toevoegen. 
In onze webdocu is vollop aandacht voor mensen en projecten die al in een collectief eigendom constructie werken, wonen, natuur beschermen of voedsel verbouwen maar ook voor de wooncrisis, kraakscene, de commons, regeneratie, degrowth, steward ownership, rechten voor de natuur en andere gerelateerde onderwerpen. Ook hier geldt weer dat we op zoek gaan naar de verbinding tussen verschillende ideeën, mensen en organisaties die allemaal strijden voor dezelfde wenselijke toekomst voor iedereen. 
De webdocu is bedoeld als inspiratie document maar zeker ook als handleiding en archief. Een uitbreidbaar platform waar inspirerende verhalen worden gecombineerd met praktische informatie, organogrammen en statuten.

Oproep
We willen de komende jaren nog meer kranten te maken, events en workshops organiseren, podcasts maken en andere projecten en samenwerkingen realiseren. 
Sluit je aan zodat we nog veel meer kunnen initiëren en realiseren. Hoe groter het collectief hoe sterker ons collectieve kracht!