Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
30/6/2022 / Issue #043 / Text: Dosch

Bevrijd de digitale ruimte

De plastic bak is al voor de helft gevuld met telefoons als ik binnenkom. Ik haal de batterij uit m’n Nokia en leg ‘m ook in de bak. Tijdens de actievergadering liggen de mobieltjes zonder batterij in een vriesvak. Dat is normaal in 2001.

Paarden stormen over de demonstranten in de Spuistraat. Ik zie het niet, want ik sta een gracht verderop. De dagen erna kan ik het terugkijken op Facebook. Vrienden delen gretig foto’s van de demonstraties en acties tegen het kraakverbod. Ze taggen elkaar in de filmpjes en foto’s. Ook van mensen die gezichtsbedekking dragen. Dat is normaal in 2010.

Ik kijk naar een bandje op het net geopende Groene Veld in Amsterdam Noord. Het eindakkoord klinkt en het applaus davert. De zanger houdt een groot bord omhoog met een QR code. “Volg ons op Instagram en Tiktok!” klinkt het door de speakers. “Waarom?!” roept iemand uit het publiek. “Geen idee, dat is normaal in 2022!”

Ik ontwaak uit mijn kater door een bericht van een vriendin: “Je staat op Facebook!”. In de bijgesloten screenshot van haar timeline zie ik mijzelf stuiteren in de moshpit. Gisteren koos ik om gek te dansen. Vandaag reduceert iemand mij zonder toestemming tot PR materiaal. Dat is niet normaal.

In de strijd om fysieke autonome ruimtes betreden we elke keer opnieuw de ring. De strijd om vrije ruimte zullen we niet opgeven. We hebben vrije ruimtes nodig voor vrije gedachten. We weten precies waarom we ruimtes van steen, staal en beton nodig hebben om samen te komen. Het is hard werk, frustreert, levert soms wat op, maar we kunnen niet anders. Het is té belangrijk.

Zo creatief, koppig en geduldig als we zijn in het vechten voor fysieke ruimte, zo sullig staan we aan onze navel te krabben als het gaat om de digitale ruimte. Het gevecht is allang verloren want het gevecht om de digitale ruimte is nooit gevoerd.

Het gevecht is allang verloren want het gevecht om de digitale ruimte is nooit gevoerd.

Het ene slagje na het ander slagje weigerden we te leveren. We verlieten Indymedia en posten nu het verslag van onze acties op Insta. We publiceren en luisteren punk op Spotify. Het nieuws uit Rojava bekijken we op Youtube. De woongroep financiën staan in Google Docs. Reserveren voor de Voku kan via Google Forms. De komende demo staat op Meetup.com. Het solidariteitsfonds heeft een LinkedIn pagina. En een underground festival fotografeert ongevraagd de gasten voor meer likes op Facebook.

 

Waarom praten we niet eens gezellig bij in de McDonalds? Er is wifi, er is een wc, het is er warm, je mag er zo lang zitten als je wilt. Het werkt gewoon, iedereen begrijpt het, het is lekker makkelijk, iedereen die je kent is er… Omdat MacDonalds over de hele breedte een kutbedrijf is. Dat weet je. Het is geen vrije ruimte. Dus daar ga je niet heen.

Waarom praten we wel gezellig bij op Facebook? Het is gratis, het werkt gewoon, iedereen begrijpt het, het is lekker makkelijk, iedereen die je kent zit er op… Ondanks dat ook Facebook over de hele breedte een kutbedrijf is. Het is geen vrije ruimte. En toch ga je er heen.

Facebook is gemaakt om verslavend te zijn, het promoot nep-nieuws, er wordt op je geëxperimenteerd als een lab-rat, het wordt afgetapt door geheime diensten, het reduceert ons tot click-machines verkocht aan de hoogste bieder en helpt leiders met dictatoriale trekjes in het zadel.

Facebook draagt niks bij aan de vrije autonome ruimtes in Amsterdam. Het is een gevaar voor die ruimtes. Facebook en alle andere Silicon Valley bedrijven die zeggen te werken aan een betere wereld parasiteren op onze gemeenschappen, nemen de data voor eigen gewin. Je bent niet de klant, je bent niet eens het product dat wordt verkocht. Je bent het uitgezogen karkas van de datagieren alweer hongerig op zoek naar meer.

We vechten voor fysieke vrije ruimte als leeuwen. We laten ons afvoeren naar de digitale slagbank als lammetjes. Dat moet anders want er kan geen vrije fysieke ruimte bestaan zonder vrije digitale ruimte. En andersom. De komende edities van de AA gaan we op zoektocht naar de autonome, vrije digitale ruimte. En maken we het nieuwe normaal voor 2023.