Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
13/3/2022 / Online only / Text: Mokum Kraakt

Krakers van o.a. Hotel Mokum bezetten nieuw pand op de Kinkerstraat

Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen heeft de actiegroep Mokum Kraakt (een samensmelting van Hotel Mokum, Kinderen van Mokum en andere kraakcollectieven) een nieuw pand gekraakt op de Kinkerstraat. Hiermee willen zij druk uitoefenen op de lokale politieke partijen om "met echte oplossingen te komen voor de wooncrisis en te vechten voor een kraakvriendelijk Amsterdam," aldus Eden den Engel, een van de woordvoerders van Mokum Kraakt. Daarnaast is de actie een protest tegen de hardhandige ontruimingen van twee kraakpanden vorig weekend, waarbij één pand aangevallen werd door een knokploeg van de eigenaar. Deze panden waren gekraakt door de Anarcha-Feminist Group Amsterdam (AFGA) en Autonomous Student Struggle (ASS). Mokum Kraakt staat solidair met deze groepen.

De actiegroep onthulde op zondag 13 maart dat zij de voormalige wasserette op Kinkerstraat 304 heeft bezet. "De daadwerkelijke kraak vond donderdag 10 maart plaats en we hebben dus huisvrede gerealiseerd in het pand," aldus een van de woordvoerders, Nol de Nieuwe. Volgens buren stond de wasserette meer dan een jaar leeg en de enorme stapel post die de krakers aantroffen sprak dit niet tegen. Het pand is eigendom van Bas Boterbloem Beheer B.V. en Sandstenen Projecten. Laatstgenoemde was eerder betrokken bij de sluiting van Boekhandel Veenstra op de Utrechtstestraat, nadat de huur verviervoudigd werd. Volgens de actiegroep Mokum Kraakt staan deze bedrijven symbool voor de verandering in Amsterdam waar zij tegen strijdt: kleine lokale ondernemingen worden weggejaagd en vervangen door duurdere winkels, oude arbeiderswijken zoals de Kinkerbuurt gentrificeren tot yuppenwijken, en panden staan langdurig leeg terwijl Amsterdammers geen huis kunnen vinden. De monocultuur rukt op en de bewoners worden weggedrukt.

Met de kraak maakt Mokum Kraakt een vuist tegen de schrijnende wooncrisis in Amsterdam en eist zij actie van de lokale politiek. Op dit moment is er een tekort van 50.000 woningen in Amsterdam, terwijl er tientallen duizenden woningen en honderden winkelpanden leegstaan. Ook protesteert de actiegroep tegen de strenge nieuwe wet 'Handhaving kraakverbod' die per juli 2022 intreedt, waarbij kraken nog verder gecriminaliseerd wordt.

De Nieuwe: "Kraken is een van de weinige manieren waarop mensen het heft in eigen handen kunnen nemen, en is ontzettend belangrijk geweest in de geschiedenis van Amsterdam. Maar nu, tijdens de ergste wooncrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, wordt er een onuitvoerbare wet op tafel gelegd. Kraakacties krijgen voorrang op alle lopende zaken en moeten binnen 72 uur behandeld worden. Hierdoor krijgen rechters en politie een onmogelijke hoeveelheid werk en worden krakers buitensporig gecriminaliseerd. Maar we hebben geen nieuwe kraakwetten nodig, we hebben een leefbare stad nodig voor iedereen die zich Amsterdammer voelt. En we hebben een gemeenteraad nodig die daar nu eindelijk voor gaat vechten."

De actiegroep roept de politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op om op te komen voor Amsterdammers en Amsterdam uit te roepen tot kraakvriendelijke stad. Terwijl de stad in dramatische woningnood verkeert, hebben de meerderheid van de partijen volgens Mokum Kraakt geen plannen die radicaal genoeg zijn om de wooncrisis op te lossen en "reppen zelfs zogenaamd linkse partijen geen woord over de leegstand in de stad," zegt De Nieuwe. Den Engel voegt daaraan toe: "Het uitroepen van Amsterdam tot kraakvriendelijke stad door de gemeente hoeft geen schijnpolitiek te zijn, de gemeente heeft namelijk de macht om kraken te gedogen."

Naast huisvesting willen de krakers in het pand een vrijplaats stichten voor goedkope cultuur, kunst, en ruimte voor discussie en ontmoetingen. Ze nodigen alle Amsterdammers om langs te komen en een kijkje te nemen.