Land van Ons haakt aan in de Lutkemeer
Al in 2003 besloot toenmalig stadsdeel Osdorp om in de Lutkemeerpolder Schipholgebonden bedrijvigheid mogelijk te maken. Nu, bijna twintig jaar later, wil de gemeente dit besluit alsnog verzilveren. Bij het aantreden van het ‘meest groene en linkse college ooit’ dacht Platform Behoud Lutkemeer medestanders te hebben gevonden voor de herbestemming van de polder naar agrarisch gebied. Niets bleek minder waar.
Het begon al toen een onderzoeksgroep aantoonde dat de gemeente een overeenkomst had met een van corruptie verdachte partij. Die overeenkomst kon om die reden vrij eenvoudig worden ontbonden. Maar in plaats dat dat ook gebeurde werd de heer in kwestie uitgekocht en gingen de ontwikkelrechten over naar een dochter-BV.
Ook bij biologische boerderij de Boterbloem kwam een schamele twee hectare als aanbod, samen met bestuursdwang, rechtszaken en boetes. Het college volhardde daarmee in ‘business as usual’. Ondanks alle verzoeken wilde zij niet in gesprek over de mogelijkheden. De deur bleef potdicht met het mantra: het kan niet anders.
Voedselpark Amsterdam
Behoud Lutkemeer volhardde en organiseerde keer op keer acties, inspraak, blokkades en manifestaties. Duizenden mensen tekenden voor herziening van het bestemmingsplan en talloze organisaties schaarden zich achter het alternatief Biopolder.
Eind 2021 werd een groot succes geboekt: Ahold trok zich terug als kandidaat voor een groot bouwkavel. Dit vormde de aanleiding voor een alternatief: Voedselpark Amsterdam. In dit voedselpark kunnen Amsterdammers zelf hun groente en fruit verbouwen. Rechtstreeks van de akkers op het bord, door zelf te oogsten en te plukken.
Grond vrijkopen
Met Voedselpark Amsterdam willen we laten zien wat er mogelijk is in de polder. We willen donaties werven om de polder te kopen. Samen investeren we één miljoen euro en met andere grondfondsen kopen we de grond vrij.
De droom is om ideeën voor een duurzame voedselproductie aan de rand van Amsterdam daadwerkelijk in de praktijk te brengen. We willen van de Lutkemeerpolder een plek maken waar stadsboeren voedsel voor de Amsterdammers verbouwen op de meest vruchtbare grond van de stad. Een plek ook waar iedereen kan recreëren en leren, waar kennis wordt opgedaan en uitgewisseld over landbouw, duurzaamheid en biodiversiteit. En waar gewerkt wordt aan een echt groene en duurzame economie.
Land van Ons streeft naar herstel van het landschap en biodiversiteit door samen met de deelnemers land te kopen, zoals het plan Voedselpark Amsterdam.
Land van Ons haakt aan
10 Februari maakten Behoud Lutkemeer en Land van Ons bekend samen op te trekken in de Lutkemeerpolder. Land van Ons streeft naar herstel van het landschap en biodiversiteit door samen met de deelnemers land te kopen, zoals het plan Voedselpark Amsterdam. We bundelen nu onze krachten en vragen de gemeenteraad om deze groene kans te grijpen en de huidige bestemming van bedrijventerrein om te zetten naar landbouwgrond.
De ondersteuning van Land van Ons betekent winst in dubbel opzicht: de erkenning dat de Lutkemeerpolder het waard is om voor te strijden en natuurlijk de financiële steun die Land van Ons inbrengt om de Lutkemeerpolder te kopen en zodoende de patstelling met de gemeente te kunnen doorbreken.
Zeg maar wat het moet kosten
We voelen ons kortom gesterkt in ons geloof dat het behoud van Lutkemeer mogelijk is. Wel is het belangrijk om met de voeten op de grond te blijven en te realiseren dat we nog een belangrijke stap moeten maken om de gemeente te overtuigen dat er een andere bestemming moet komen voor Lutkemeerpolder.
Geld mag niet de belemmerende factor zijn bij zulke waardevolle grond. Land van Ons heeft met haar leden voldoende draagkracht. ‘Zeg maar wat het moet kosten, dan gaan we in gesprek’, aldus voorzitter Franke Remerie. Als de koop een feit wordt, kunnen Amsterdammers mee gaan denken, doen en meebeslissen over de verdere invulling.
Wat kun jij doen?
Het is dus belangrijker dan ooit om je stem te laten horen en te laten zien dat er voldoende draagvlak is in de stad. Niet alleen door te doneren, maar ook door mensen te werven: deel onze site en socials of flyers. Vraag twee goede vrienden met een groen hart om mee te doen. Mail je favoriete lijsttrekker of een andere en tag ze op twitter met #voedselpark020
Wij gaan door met het werven van het miljoen. Omdat dit een belangrijk onderdeel is van de campagne: we laten zien dat er duizenden Amsterdammers zijn die het plan steunen en er zelfs geld voor over hebben. Wij het draagvlak, Land van Ons de draagkracht.
Eigenlijk zeggen we: als Amsterdam een miljoen opbrengt, dan doet Land van Ons de rest. En dat betekent dus eigenlijk dat je met een tientje al ruim vier vierkante meter Lutkemeer financiert!
Doe ook een donatie via: www.voedselparkamsterdam.nl