Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
4/11/2021 / Issue #039 / Text: Jaap Draaisma

Time out voor alle nieuwbouwplannen in Amsterdam

In Amsterdam Noord is de afgelopen maanden een ware volksopstand ontstaan met o.a. demonstraties naar het stadhuis en afgelopen voorjaar een hoorzitting in De Balie waar Raadsleden ter verantwoording werden geroepen. Hierna kwam vervolgens het voltallige B&W op 24 augustus in Noord langs om polshoogte te nemen.  Met daarna nog eens de burgemeester apart. Men is het meer dan zat in Noord.

Terwijl er miljarden geinvesteerd worden in nieuwbouwwijken (met vooral dure woningen) als Buiksloterham, Overhoeks, Centrumgebied Noord en het Hamerstraatgebied gaat het met de oude wijken van Noord heel slecht. Direct gevolg: toenemende ongelijkheid en armoede op alle terreinen, terwijl de woningcorporatie liever (uit)verkoopt dan opknapt.

Getuige leuzen als:
“Stop al dat geld niet in nieuwbouw maar knap eindelijk de sociale huurwoningen eens op”.

En meer radicaal:
“Stop met nieuwbouw. In ieder geval voor een periode.”

is duidelijk dat men het niet meer pikt.

Zoals het nu gaat leiden extra woningen niet tot minder woningnood, maar tot verdere prijsopdrijving, verdringing in aangrenzende buurten en de toestroom van vooral rijke bewoners. Extra woningbouw werkt dus averechts, het vergroot de woningcrisis.

De beloofde nieuwbouw van sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen komt nauwelijks van de grond. Dure woningbouw des te meer. Ondertussen gaat de verkoop van sociale huurwoningen gewoon door en loopt het verbeteren van de bestaande sociale huurwoningen enorm achter. Daarom zou niet alleen in Amsterdam Noord maar voor heel Amsterdam een Time Out op de nieuwbouw genomen moeten worden. Een harde breuk met de manier waarop stadsontwikkeling en woningbouw nu door projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en de vastgoedmaffia wordt bepaald.

Breng eerst de nieuwbouw van echte, permanente sociale huurwoningen van normale afmetingen weer op gang. En maak niet alleen een “Masterplan voor Noord”, zoals nu is toegezegd, maar kom met een plan voor een geheel nieuwe aanpak van de woningbouw in de hele stad.  Die niet afhankelijk is van het rendement van projectontwikkelaars en woningcorporaties maar ervoor zorgt dat  mensen met lage- en midden inkomens niet nog verder de stad uit gejaagd worden. Pak de wooncrisis nu eens echt aan!

Tot dat moment een TIME OUT op nieuwbouw in Amsterdam

Omgevingsvisie 2050: groei lost alle problemen op

Deze zomer nam de gemeenteraad het grote stadsontwikkelingsplan Omgevingsvisie 2050 aan. In september verscheen het als een luxe boekwerk. De kern: 150.000 woningen erbij, 250.000 bewoners erbij, overal bouwen.

Meer groei gaan we gebruiken “om een betere stad te worden, met meer kansengelijkheid, leefbaarder voor mens en dier en duurzamer (..)” zo stelt verantwoordelijk wethouder Van Doorninck (GL) in het voorwoord. Maar die ontwikkeling, die groei leidt nu juist tot meer ongelijkheid, tot meer segregatie, tot een steeds duurdere stad, gentrificatie en het verdwijnen van groen en dieren.

Een overzicht van waar overal gebouwd gaat worden is moeilijk te vinden in het boek. Het staat daarentegen wel bomvol met prachtige verhalen (en foto’s) over de inclusieve stad, de stadsmakers, de donut-stad, de vitale stad, de compacte stad, de gezonde stad, de duurzame stad en de groene stad.

Al die nieuwbouwplannen gaan ten koste van de laatste open ruimte in de stad, van het groen, van kleinschalige bedrijfsterreinen en talloze kleine bedrijven. Hoe de wethouder kan zeggen dat er door al die nieuwbouw juist meer groen in de stad komt snapt niemand. En bovenal: deze groeimachine is vooral goed voor de vastgoedwereld, projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

Omdat dit gemeentebestuur het beleid van de vorige rechtse B&W heeft overgenomen en zelf geen grond meer opkoopt voor stadsontwikkeling lopen de prive grondeigenaren binnen. En omdat dit gemeentebestuur ook het beleid van het vorige B&W heeft overgenomen over het voor eeuwig afkopen van de erfpacht van de grond zal alle toekomstige waardevermeerdering rechtstreeks in de portemonee van de projectontwikkelaars en eigenaren verdijnen. Door de krankzinnige prijsstijgingen van woningen in Amsterdam stroomt het geld stroomt bij hen binnen en verlaat het geld Amsterdam weer net zo hard naar London, Frankfurt, Amerika, China, India en waar al dat kapitaal in de Amsterdamse stadsontwikkeling wel niet vandaan komt.

Aan mooie leuzen in het boek geen gebrek:
“Een stad die zich beschermt tegen de grote macht van het kapitaal en zorgt dat woningen betaalbaar blijven voor nieuwe en oude bewoners” (p. 157).
Blijkbaar gaat dat niet over Amsterdam, want hier wordt Blackstone binnen gelaten en wordt ’s werelds grootste opkoper en speculant geen strobreed in de weg gelegd.

“Niet te veel willen programmeren, zodat er vrije ruimte blijft voor experiment en plekken niet gelijk commercieel hoeven te zijn.” (p. 66).
Terwijl het hele boekwerk een groot programma is om Amsterdam volledig vol te bouwen.

“De stad is gebaat bij verbinding van alle sociale klassen” (p. 257).
Ondertussen neemt de segregatie met sprongen toe.

“De stad is een prooi geworden van vastgoedpartijen die snel geld willen verdienen” zegt Van Doorninck zelf in NUL20 van maart 2021. Om dan met de Omgevingsvisie in feite die vastgoedwereld het groene licht te geven om hier haar bouwwoede bot te vieren.

Het kapitalisme kan niet zonder groei. Maar die groei rooft de aarde leeg en maakt haar kapot, vernietigt culturen, veroorzaakt klimaatrampen, vergroot ongelijkheid. Dus moet je naar een ontwikkeling zonder groei: de-growth, circulair, krimp en dergelijke. Maar omdat het kapitalisme niet zonder groei kan komt ze met “groene groei”, een groen kapitalisme, een groenwassen in duizendvoud: “duurzame groei die de wereld beter maakt”

Time out voor de nieuwbouw.
Maak een plan voor een sociale en groene ontwikkeling van de stad.

 

Zoeken naar een strategie om uit de wooncrisis te komen?

Verkoop sociale huurwoningen

Programma akkoord B&W 2018: verkoop van sociale huurwoningen wordt gestopt.

Prestatie afspraken 2019 (tussen gemeente, corporaties en Huurders Netwerk Amsterdam): verkoop sociale huurwoningen mag doorgaan. Verkoop mag doorgaan als woningcorporaties extra, dus meer sociale huurwoningen terugbouwen. Waarmee B&W haar eigen akkoord dus opblies.  Absurd, zeiden niet alleen wij, maar ook oud-PvdA raadslid Olij: “dan maar geen nieuwbouw, want die sociale huurwoningen in de oude wijken kunnen we niet missen”.
Nu blijkt dat de corporaties nauwelijks woningen hebben gebouwd en dat de zogenaamde nieuwe sociale huurwoningen vooral mini-woningen voor jongeren (‘kippenhokken’ voor singles) zijn, altijd met tijdelijke contracten, waar projectontwikkelaars dik op verdienen.

Uit: Open Brief  aan de Gemeente Amsterdam en Ymere nav uitstel renovatie van der Pek-buurt

Van 11 mei 2021 Van Red Amsterdam Noord, Noord As, Bewonersplatform Vogelbuurt en IJpleinbuurt, Bewonerscommissie De Punt, Verdedig Noord, ANGSAW, Huurdersvereniging Van der Pek, Zosenerdam, NoordRust

De gemeente heeft besloten om in Noord “een stad binnen de stad te bouwen”. Met de toezegging dat er geen tweedeling mag ontstaan tussen oud en nieuw.

Resultaten tot dusver:
Een woud van bouwkranen langs de IJ oevers en bedroevend weinig renovaties in de buurten daarachter.

Daar overheen komt nu het bericht van Ymere dat de renovatie Van der Van der Pekbuurt wordt uitgesteld en “slim” zal worden versoberd. De huurdersvereniging Van der Pekbuurt neemt daar terecht geen genoegen mee. Wij ook niet. Want dit probleem speelt door heel Amsterdam Noord, met maar liefst 7 ontwikkelbuurten. Die allemaal wachten op tempo.

Bewoners willen ‘time-out’ voor alle bouwplannen in Noord

30 maart 2021, 21.33 uur. Door NH Nieuws & AT5

AMSTERDAM - Bewoners uit Noord demonstreerden vandaag voor het stadhuis. Ze eisen ze een ‘time-out op alle bouwplannen in hun stadsdeel, omdat ze vinden dat de gemeente hen passeert. Al jaren strijden ze om te investeren in hun oude huizen, en kampen met schimmel, tocht en loden leidingen. Terwijl tegenover hun straat luxe nieuwbouwprojecten verschijnen en hun groen verdwijnt.

Met een petitie van zo’n 1300 handtekeningen en een manifest eisten de bewoners van burgemeester Halsema inspraak in de ontwikkeling van stadsdeel Noord. Hoewel veel bewoners actief zijn als het om burgerparticipatie gaat, wordt er totaal niet naar hen geluisterd, vinden ze. Eva Bollen van het Bewonersplatform Vogelbuurt/IJplein en de bewonerscommissie De Punt: “De oude wijken liggen er schandalig bij, terwijl er voor miljoenen wordt geïnvesteerd in nieuwbouw. Sociale structuren verdwijnen en het groen wordt zeer ernstig bedreigd.”

Eva Bollen, Bewonerspltform Vogelbuurt/IJPlein

Tijd voor een referendum.
De groep Amsterdam Groene Stad aan het Water pleit voor een referendum over Havenstad (2 juni 2021). Niet om de boel te vertragen, maar om kennis, ervaring en kwaliteit toe te voegen. En daarmee het plan slimmer te maken en de uitvoering juist te bespoedigen. Omdat er praktisch geen eigen grond is en de plan-ambities desondanks hoog liggen, is de financiering van de collectieve sociale en maatschappelijke voorzieningen een groot probleem. Toch liggen de gewenste aantallen nieuwe bewoners hoog. Komen de kosten voor die nieuwe bewoners ten laste van de bestaande bewoners?