Interview met de Noordas
Wat is de Noordas en wat doen jullie?
De Noordas is een actiegroep van mensen die ervaringsdeskundigen zijn en die opkomen voor mensen met kopzorgen door geldzorgen. Wij proberen aan andere mensen duidelijk te maken dat ze niet alleen staan en dat wij met hen samen kunnen proberen er wat aan te doen.
En hoe doen jullie dat?
We hebben vorig jaar vóór de verkiezingen een krantje gemaakt dat we hebben uitgedeeld aan de wethouder en aan andere mensen uit de politiek. Dat krantje hebben we ook huis aan huis verspreid. We staan op Facebook, we hebben een website, maar we moeten het ook hebben van mond-op-mond-reclame.
Jullie houden hier in de diaconie van de Protestantse Gemeente Noord iedere maandag een bijeenkomst. Wat gebeurt daar precies?
We bespreken daar wat we willen gaan doen en wat onze kerntaken worden voor de komende tijd. We gaan nu op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en we willen bekijken hoe we iets kunnen doen om het beter voor Noord te maken. We willen graag dat de huren betaalbaar blijven en dat er niet alleen gekeken wordt naar het bruto inkomen, maar ook naar het besteedbaar inkomen. Twee mensen met hetzelfde bruto inkomen hoeven niet hetzelfde besteedbare inkomen te hebben. Iemand met weinig vaste lasten kan makkelijker een hoge huur betalen dan iemand met veel vaste lasten of zelfs schulden.
Maar wat jullie doen is veel breder. Dat gaat niet alleen over huren, maar over armoedebestrijding in het algemeen...
Ja, dat klopt. Armoede is het overkoepelende thema, en wonen heeft daar direct mee te maken. Als je geen fatsoenlijke woning hebt, of een te dure woning, dan heeft dat direct invloed op je levensvreugde. Wij zijn ervaringsdeskundigen, maar dat betekent niet dat we allemaal op één en hetzelfde thema zitten. We lopen zo nu en dan echt tegen muren op, zoals regels die niet helemaal lekker lopen, van verschillende overheden. Dat is heel breed, maar ze kunnen niet tegen ons zeggen: wat jullie zeggen klopt niet, want wij hebben het zelf ervaren. Ik denk dat daar onze kracht ligt.
Hoe komt het dat jullie in een ruimte zitten naast een kerk?
Dit initiatief is genomen vanuit de Diaconie Noord, vanuit de Protestantse Kerk van Nederland en de stichting Hart voor Noord. De kerken zijn dit project dus gestart en steunen het, en daarom werken we vanuit een kerkgebouw. Ik vind het zelf wel fijn dat we de Noordas hier hebben, omdat het strijden voor gerechtigheid en rechtvaardigheid ook een christelijk gegeven is. Maar wij staan open voor iedereen, of hij of zij nou wel of niet iets heeft met het christelijk geloof.
En hoe zijn jullie erin geslaagd om deze gemêleerde groep mensen bijeen te brengen?
Door niet alleen maar ‘ons soort mensen’ uit te nodigen, want in de stad zijn niet zoveel christenen, dus dan red je het gewoon niet. De strijd voor rechtvaardigheid gaat dwars door alle religies en alle levensvisies heen. We hebben er wel ons best voor gedaan om mensen uit ons netwerk uit te nodigen, zodat we een divers gezelschap konden hebben.
Wat ik heel opvallend vind is dat in jullie groep heel veel vrouwen zitten. Is dat bewust of is dat toeval?
Het gaat hier heel vaak over armoede, dat is een van de onderwerpen waarop mensen contact met elkaar zoeken en ervaringsdeskundigen zijn. Ik denk dat er veel vrouwen zijn die het huishouden draaiende moeten houden en dat die veel vaker geconfronteerd worden met allerlei gedoe waardoor ze niet kunnen rondkomen. En vrouwen zijn ook vaker overdag beschikbaar, gewoon praktisch gezien. Er zijn natuurlijk een heleboel vrouwen die werken, maar er zijn ook veel vrouwen die het huishouden doen of als oma voor de kleinkinderen zorgen.
Wat maakt de Noordas nou uniek? Is dit een model voor andere actiegroepen?
Het unieke van de Noordas is dat we echt ons best doen om mensen die ervaringen hebben met kopzorgen door geldzorgen aan te moedigen om op te komen voor hun belangen. In die zin ken ik geen enkele andere groep in Amsterdam die vanuit dat oogpunt een actiegroep is. Het fijne is dat je hier allemaal mensen hebt die, weliswaar op verschillende manieren, hetzelfde hebben meegemaakt qua armoede. Je hoeft dus niet veel uit te leggen, want iedereen weet dat je soms als je hulp nodig hebt tussen de wal en het schip valt. Iedereen begrijpt elkaars emoties. Doordat we in een actiegroep zitten is het niet iets wat je overkomt, maar je bent ermee bezig om ervoor te vechten, zodat het niet ook andere mensen gebeurt. We proberen zo iets positiefs uit iets negatiefs te halen.
De Noordas vergadert iedere maandagochtend vanaf half tien in De Ark aan de Aakstraat 60-64 in Amsterdam-Noord. Je kunt je aanmelden via info@denoordas.nl of tel. 0610988550.