Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
30/10/2020 / Issue #033 / Text: Iris Kok

Interview
#Nietmijnschuld leden actiecomité Amsterdam

Cato, 19, is student Bestuurskunde & Overheidsmanagement aan de HvA en is dit studiejaar ook secretaris bij de ASVA Studentenunie.

Sinds wanneer ben je bekend geworden met de campagne?

Toen ik nog geen student was had ik al wel gehoord van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maar ik hield me toen nog niet echt bezig met het leenstelsel. Ik ben pas begonnen met studeren in 2019 en toen dus ook gestart met lenen. Met alleen werken ging ik het niet redden dus lenen leek de best optie maar ik hoorde al wel steeds meer in mijn omgeving over de gevolgen van deze beslissing. Ik ben sinds de uitbraak van COVID-19 betrokken geraakt bij de #Nietmijnschuld campagne en zit hier in als zelfstandig lid naast het feit dat ik in het huidige bestuur van ASVA zit.

Was je bekend met het ‘oude’ leenstelsel of eigenlijk gift van studiefinanciering als je binnen 10 jaar je diploma behaalde?
Nee, eigenlijk niet zo goed. Ik ben mezelf er steeds meer in gaan verdiepen om te kijken hoe het vroeger was. Het voelde echt als een raadsel. Tijdens mijn tijd op de middelbare school werd het huidige leenstelsel ingevoerd, in 2015. Ik heb dus de middelbare school behaald wetende dat ik mezelf of kon overwerken, of een studieschuld aan kon gaan, of helemaal niet gaan studeren. Gelukkig heb ik wel een financieel vangnet en daar ben ik ook echt mijn omgeving dankbaar voor maar ik besef me heel goed dat niet iedere student dit heeft. Het is een tenenkrommend systeem waarbij het voor mijn generatie voelt als pech hebben waarbij we het ene gat moet vullen met een ander gat; dus nu lenen en later geen hypotheek.

Ik ben tijdens mijn eerste studiejaar nog thuis blijven wonen omdat ik ook niet echt connecties had in Amsterdam. Ik heb toen ook eerst goed gekeken naar het kostenplaatje. Nu ik wel op kamers woon met huisgenoten valt het me op hoe erg studenten continu op hun uitgaven moeten letten, helemaal nu nog tijdens deze corona-crisis.

Ben je bang voor de gevolgen van het hebben van een studieschuld na je afstuderen?
Ik maak me wel zorgen over mijn studieschuld. Nu is het hebben van een studieschuld nog rentevrij maar ik vraag me af voor hoe lang dit nog zo blijft? Ik lees bijvoorbeeld dan op Twitter verhalen van mensen waarbij de partner de studieschuld moet overnemen of dat er geen huis gekocht kan worden omdat er geen hypotheek verstrekt kan worden. Ook moet mijn generatie die nu moet lenen om te kunnen studeren ook betalen voor de vergrijzing en daarbij komt ook nog de rekening van de corona-crisis. De generatie die de maatschappij draaiende moet houden moet ook de volle rekening betalen en hier val ik dus ook onder. Er wordt nu veel druk gelegd op studenten omdat zij zich zorgen moeten maken over hoe snel ze hun studie kunnen afronden zodat het betaalbaar blijft. Hierdoor kunnen ze niet genieten of focus hebben op hun studie. Natuurlijk maak ik me zorgen om mijn toekomst, wij allemaal

Frank Lemmers, 24, studeert de Bachelor Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden maar volgt ook vakken bij de studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij secretaris en vice-voorzitter bij DWARS Amsterdam.

Sinds wanneer ben je bekend geworden met de campagne?

Ik ben sinds het voorjaar van 2019 betrokken bij #Nietmijnschuld. Ik ben meegegaan naar een van de eerste bijeenkomsten waar uitleg werd gegeven over de campagne en toen besloten om me hiervoor in te gaan zetten. Het plan om samen met zo veel mogelijk studenten een vuist te maken tegen het huidige leenstelsel en een nieuwe schuldenvrije basisbeurs in te gaan voeren plus compensatie voor de huidige leengeneratie, daar sta ik volledig achter. Ik val zelf ook in de generatie studenten die heeft moeten lenen om mijn studie te kunnen bekostigen. Ik ben autistisch en kan vanwege mijn functiebeperking niet naast mijn studie erbij werken en ik merk wel dat de mentale druk om goed te presteren maar ook om zo snel mogelijk af te studeren mij ook heeft beïnvloed de afgelopen jaren. Door de coronacrisis merk ik ook dat zaken waarmee ik al moeite had zoals plannen en structuur aanbrengen nog moeilijker zijn geworden omdat ik nu alles thuis op mijn studentenkamer moet doen. Ik moet eigenlijk nog meer tijd aan mijn studie besteden dan andere studenten dus lenen en een schuld opbouwen is helaas nu de enige optie voor mij.   

Was je bekend met het ‘oude’ leenstelsel of eigenlijk gift van studiefinanciering als je binnen 10 jaar je diploma behaalde?
Jazeker! Ik studeer sinds 2016 dus ben ook gestart met lenen vanaf dat moment. Ik heb de overgang naar het huidige leenstelsel bewust meegemaakt en dacht in het begin ook dat het een ‘sociaal’ stelsel zou zijn. Maar ik zie nu in dat we toen erg naïef waren wat dat betreft omdat het helemaal geen zegen maar een vloek is om 35 jaar lang af te moeten betalen. Ook besef me erg goed dat deze studieschuld later invloed gaat hebben op het krijgen van een hypotheek.

Ben je bang voor de gevolgen van het hebben van een studieschuld na je afstuderen?
Ik maak me wel degelijk druk over mijn toekomst en ook over de gevolgen van het hebben van een schuld. Het is een schuld die alsmaar groter wordt en het voelt het niet goed om nu twee jaar uitloop te hebben met mijn studie dus de druk om te presteren en zo snel mogelijk klaar te zijn wordt al gauw door jezelf opgelegd want je wilt dat die schuld niet onnodig hoger wordt. Ik merk wel dat ik ook in mijn omgeving hoor dat veel studenten hiermee zitten. Eigenlijk voelt het als een vicieuze cirkel; ik wil me focussen op mijn studie, moet lenen en doordat ik dus een schuld opbouw ervaar ik meer stress tijdens het studeren. Het leenstelsel houdt je eigenlijk al tijdens en na je studie nog gevangen want je zit eraan vast terwijl je eigenlijk een goede baan wilt vinden om je leven verder op te bouwen met een goed diploma op zak.