Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
25/4/2019 / Issue #023 / Text: J. De Spinner

Another one bites the dust // Weer een plek voor alternatieve cultuur gesloten

Begin februari sloot Parc Pacific, een horecatent op het Westergasterrein waar vaak bands optraden en waar punk, vuige rock & roll, ska, reggea, dub en cumbia wilde nachten vulden. FINITO, EXIT, WEG. Nummer 6 in nog geen jaar tijd.

ZES plekken in Amsterdam, waar een alternatieve scene een plek + podium had: GESLOTEN.
Maart 2018: Winston Kingdom
Najaar 2018: Blijburg
Najaar 2018: Roest
Eind 2018: Sugar Factory
Begin januari 2019: ADM
Begin februari 2019: Pacific Parc

De meeste plekken waren commercieel, in de zin dat er een privé-eigenaar/eigenaren was/waren met personeel. Maar ze gingen niet alleen voor het geld, ze hadden een programmering met volop alternatieve cultuur: bands, vormgevers, dance, soms ook theater, mode, film en vooral bijzondere festivals en feesten.

Pacific Parc is verkocht aan de horeca-tycoons uit Oost. In mei 2018 beloofden zij dat er geen grote veranderingen zouden plaats vinden. Nu, februari 2019, melden ze (in Het Parool) dat het echt niet meer kan, zo’n programmering: “niet rendabel”. En “zo’n rafelrand op het Westergasterrein, dat kan toch niet meer”. Ze gaan het verbouwen tot “een kwaliteitshorecagelegenheid, met goed eten en misschien nog met muziek, maar dan soul en disco”

Ja, met alternatieve cultuur en een gewaagde programmering is het erg moeilijk financieel uit te komen, laat staan er geld aan te verdienen. Maar het kan wel, dat lieten deze horeca-ondernemers zien. Maar kan dat nu niet meer? De oprukkende woningbouw, de steeds hogere huren en de druk van types die je met grote sommen geld willen uitkopen maakt het steeds moeilijker.
Het gaat om plekken waar de Amsterdamse nachtcultuur, clubcultuur en alternatieve cultuur in elkaar overlopen, plek is voor beginnende acts, de drank nog een beetje betaalbaar is en je allerlei soorten mensen tegenkomt. Tegenkwam.

Het alternatieve circuit wordt in Amsterdam snel kleiner, zeker dat van de horecatenten die ruimte bieden voor alternatieve cultuur. Daar gaat de kaalslag hard. Na het vrijwel uitroeien van de kraakscene door Van der Laan tussen 2010 en 2015 gaat deze groep nu ten onder.
Natuurlijk zijn er nog de poppodia, die soms ruimte bieden aan alternatieve acts en de meer of minder alternatieve clubs. En ons eigen prachtige circuit van de projecten, zalen en podia die bij Amsterdam Alternative zijn aangesloten. Om niet de laatste der Mohikanen te worden moeten wij nieuwe initiatieven opzetten, zoals het AA-initiatief om met een fonds voor collectief eigendom panden aan te kopen.

Amsterdam raakt steeds meer aangeharkt. Keurig en netjes volgens de laatste mode; de eenheidsworst van hippe tenten en dure lounges voor de succesvolle, hardwerkende “nieuwe stedeling”. Van o zo hoge kwaliteit en dito prijzen.

De Winston wordt een keurig restaurant.
Blijburg verdwijnt voor de versnelling van de woningbouw op IJburg. Roest ging dicht vanwege de woningbouw op Oostenburg; komt over twee jaar terug, maar staat dan midden in een keurige woonbuurt. Sugar Factory: failliet, met name vanwege de hoge huur. ADM: ontruimd voor het grote criminele geld. Parc Pacific wordt een keurig café-restaurant

Het wordt stil in de stad
Fight for your right to party