Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
3/5/2018 / Issue #018 / Text: Aja Waalwijk

Fantasio Experience in Zaal 100

Een dag voor de kraak van Paradiso, dat zijn 50 jarig jubileum recentelijk vierde, opende de psychedelische poptempel Fantasio in 1968 haar deuren aan de Prins Hendrikkade. Al in 1970 maakte Fantasio plaats voor meditatiecentrum De Kosmos. Ook deze bestaat al lang niet meer. Reden waarom oud Fantasiobezoeker en Kosmosmedewerker John Blogg Zaal 100 bereid vroeg vorm te geven aan een viering in stijl. Paul van Dijk, Zaal 100-medewerker en initiatiefnemer Fantasio 2 (2007/2008), nam de uitdaging aan. De vrije culturele ruimte in Amsterdam heeft een kleurrijke geschiedenis. 

De magische uitstraling van dit inmiddels legendarische jongerencentrum is bijna niet meer voor te stellen. Er brak een periode aan van vrijheid, creativiteit, ‘bewustzijnsverruimende’ middelen en popmuziek. Fantasio werd het internationale centrum van de jongeren en undergroundcultuur.  In het trapportaal van Fantasio waren palmbomen op de muren geschilderd en iedereen zat op de met kleedjes bedekte vloer. Op de eerste etage was een overloop als black-light ruimte (met een sterrenhemel) ingericht en in de grote zaal waren er vloeistofprojecties met filmpjes er dwars doorheen; John vertelt dat mensen daar kwamen om een joint te roken, te relaxen, en te genieten van de vloeistofprojecties die als kleurrijke psychedelische bubbels in elkaar overvloeiden. In Fantasio werden voornamelijk platen gedraaid, maar van tijd tot tijd waren er ook bands en performances. En zo zal ook de avond in Zaal 100 zich voltrekken.

Willem de Ridder, die zowel de naam Fantasio als Paradiso bedacht, opent de avond. Een aantal covers van de toentertijd spraakmakende tijdschriften  Hitweek en Aloha, eveneens twee initiatieven van Willem, worden tentoongesteld, naast een provoposter uit de collectie van het Amsterdam Museum. Provo was namelijk een inspirerende beweging achter het mogelijk maken van dit soort omwentelingen. In die tijd waren o.a. ook. Koos Zwart, Simon Vinkenoog en Eckart Dissen in Fantasio actief en de Kabouters riepen de Oranje Vrijstaat uit. Tijdens de avond in Zaal 100 wordt er muziek uit de jaren 1960 gedraaid door oud-Kosmos dj Iwan, terwijl John Blogg, als vanouds, vloeistofprojecties met filmpjes combineert, maar nu in digitale vorm. Voorts zijn er optredens van o.a. Hans Plomp, Chandra Frank, Lik de Kikker, Mokumse Zaken, Bucket Boys en GNOT.

Fantasio experience Zaal 100
Zaterdag 21 april vanaf 19:00 uur
Entree 7 euro
Reserveringen via zaal 100@zaal100.nl
Openingswoord Willem de Ridder 20:30
Restaurant open 

www.dekosmos.net/fantasio