Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
12/4/2017 / Issue #012 / Text: Sandra Maat

Autonome atoomschuilkelder in het Vondelpark

Verborgen in het Amsterdamse Vondelpark, onder de brug waar tram 3 overheen dendert, ligt een oude atoomschuilkelder uit de Koude oorlog: de Vondelbunker. Het is een bijzondere, muzikale plek, waar sinds juni 2011 een gratis toegankelijke en gratis te gebruiken ruimte wordt beheerd. Een kleine groep vrijwilligers zorgt meerdere keren per week voor een dynamisch cultureel programma.

De Vondelbunker is een onafhankelijk cultureel centrum, dat gerund wordt uit liefde voor de ruimte en de underground. We proberen een plek te bieden aan evenementen en programmeurs die moeite hebben om een locatie in Amsterdam te vinden. Alle donaties van ons publiek worden rechtstreeks ingezet voor het open houden van de deuren. Omdat geld buiten het proces wordt gehouden, blijft succes van een event een radicaal onmeetbare en persoonlijke ervaring. Daarom maakt de Vondelbunker graag gebruik van de slogan: mislukken is een optie!

Voorbeelden van evenementen die in de bunker plaatsvinden zijn 16mm filmavonden, Teknorobics, bandavonden, theatervoorstellingen en Bunker Cinema met Jeffrey Babcock. Ook werken wij regelmatig samen met Geertruida, Free Fringe en het Sounds of The Underground Festival (12-16 april 2017!). Verder wordt de ruimte ook aangeboden als oefen- en vergaderruimte aan organisaties met verwante politieke opvattingen.

Onlangs hebben we besloten een tweede contract te tekenen en daarmee nog minimaal vijf jaar op een onafhankelijke manier en met hernieuwde energie de Vondelbunker te runnen. Er zijn veel plannen voor de ruimte! In de afgelopen vijf jaar is er achterstallig onderhoud ontstaan wat nu aangepakt moet worden. Ook moest er bij het aangaan van het nieuwe contract een hoge borg aan de gemeente worden betaald en waren de andere onverwachte kosten een aanslag op de al minimale reservepot. Nu er geen middelen over zijn om overige broodnodige zaken aan te pakken en het opgeven van onze idealen in het beheer van de ruimte geen optie is, hebben we besloten om de hulp van ons netwerk in te schakelen> Daarom zijn we nu een crowdfunding campagne gestart.

Waar heeft de Vondelbunker dit geld voor nodig? Wie wel eens in de ruimte is geweest kent het belang van ventilatie en verwarming; ons klimaatbeheersingssysteem moet grondig worden vernieuwd. Verder willen we eindelijk stromend warm water in de keuken, zijn we nodig toe aan een verfbeurt om schimmel te bestrijden, en moet ons zwaar belaste techniek en geluidsysteem ge-update worden zodat we artiesten en bezoekers de beste ervaring kunnen bieden. Ten slotte is recent door de gemeente besloten dat de Vondelbunker een exploitatie- en horecavergunning moet hebben, wat ook een grote financiële investering betekent.

De Vondelbunker is van mening dat er JUIST in de binnenstad van Amsterdam de komende jaren hard nodig is om een cultureel centrum te behouden waar het niet om winst gaat. Een plek waar zowel kunstenaar, artiest als vrijwilliger op gelijkwaardige manier zorg draagt voor gratis toegankelijke cultuur.

Naast de online crowdfunding campagne zal de Vondelbunker ook zelf benefieten organiseren in april en mei, en zullen ze daarna ook uit hun schuilkelder kruipen om in de stad en buiten haar grenzen te treden!

Kijk voor het actuele benefiet programma en hoe je de Vondelbunker kunt steunen op onze website; vondelbunker.nl of check de Facebook pagina!

Crowdfunding project op Voordekunst >