Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
6/9/2021 / Issue #038 / Text: Charlie Vielvoye

Amsterdam door de ogen van toeristen

In de vorige Amsterdam Alternative had ik het met Amsterdammers die direct betrokken zijn bij plannen over toerisme over kwaliteitstoerisme, overlast en ons stadsimago. Dit keer sta ik op straat, samen met Annelies Verhelst, om die toeristen zelf te portretteren. We spraken met zeven groepjes toeristen. Waarvoor komen ze eigenlijk? Voldoet Amsterdam aan hun verwachtingen? En zouden ze iets willen veranderen?

Waarom Amsterdam?
De redenen om hierheen te komen zijn talrijk. Zowel David en Sarah uit Kärnten in Oos-tenrijk en Max uit Marseille noemen als eerste blowen. Alexandre: “Het feit dat het hier legaal is maakt het veel makkelijker dan thuis.” Voor David is naast de wiet de vrijheid een groot goed: “Amsterdam is veel vrijer dan Oostenrijk. Er zijn hier meer verschillende culturen waardoor ik het gevoel heb dat ik mezelf kan zijn. Ik hou niet van die zombiecultuur, ik hou van vrij denken, open-minded zijn.” Ook Lisa en Murillo uit Beieren, die hier voor hun vanwege Corona uitgestelde huwelijksreis zijn, herkennen zich in dit beeld: “Bij ons zijn de mensen wat kouder. Hier kun je contact maken. Het is een levendige stad en je hoort veel talen om je heen.”

Een opvallend punt is de spontaniteit waarmee toeristen voor een korte trip naar Amster-dam komen. Hans uit Hapert in Noord-Brabant zag bijvoorbeeld een mooie kortingsactie op Social Deals en dacht: “Dat is leuk voor onze vakantie en nu zijn we hier vier dagen.” Mathavan, Havithra, Sakie, Kannan en Sumi uit Düsseldorf dachten vergelijkbaar: “Het is een spontaan tripje. We hadden twee dagen vrij, Amsterdam is dichtbij en we hadden mooie foto’s gezien.” De meest in het oog springende reden om te komen is toch wel die van Serena en Fazile uit Bilzen in België: “Als verrassing voor Fazile’s verjaardag én omdat we een hot-pot-restaurant wilden bezoeken, dat heb je bij ons niet!”

Veel mensen die ik spreek waren hier al eens eerder geweest en willen Amsterdam laten zien aan anderen. Dat geldt voor Camille uit Bordeaux die haar zusje Marion heeft meegenomen en Sarah die voor haar huwelijksreis met Murillo graag naar haar geliefde Am-sterdam terugging.

Voldoet Amsterdam aan de verwachtingen?
David: “Ik had verwacht dat meer mensen zouden blowen!” Murillo: “Jazeker, hoe kan je nou niet van Amsterdam houden?” Mathavan: “Overdag wel, maar ‘s avonds niet helemaal, omdat veel winkels dicht zijn en het erg rustig is op straat.” Alexandre en Max vinden het de perfecte bestemming voor hun als studenten: “Vanwege de wiet, bars en veel andere jonge mensen.” Het eten is zelfs boven verwachting goed volgens Murillo: “We zijn net naar een geweldig Argentijns restaurant geweest. En ik kom uit Zuid-Amerika, dus ik ben wel wat gewend.”

 

En is Amsterdam veranderd?
Hans: “Dat weet ik eigenlijk niet. Het is volgens mij toch wel redelijk hetzelfde gebleven. Misschien dat het openbaar vervoer wel een stuk beter is geworden.” Fazile: “Er zijn wellicht wat meer eetzaken bijgekomen. Ik kan me niet herinneren dat het er vroeger zoveel waren. Er zijn ook veel meer ketens nu. Op iedere straathoek zit wel een Starbucks, dat valt op.”

Wat zou je anders willen zien in Amsterdam?
Dit vindt iedereen een lastige vraag omdat ze het hier vooral heel leuk hebben. Na een beetje aandringen kan men toch wat bedenken. Voor Alexandre en Max is het grappend het weer, terwijl Camille en Marion het liefst zouden willen dat hun eigen Engels beter was en stiekem dat we hier in Amsterdam Frans leren spreken. David vraagt zich vanwege de opdringerige mensen in het Wallengebied af of het veilig zou zijn als meisje alleen: “Ook als je hier nieuw bent, als toerist, kunnen die kerels een uitdaging vormen. Maar ik voel me over het algemeen veilig.”

Fazile en Serena vinden het erg druk in het verkeer en zagen bijna iemand overreden worden: “Misschien is het een idee om het tot een uur of 19:00 autovrij te houden, zodat mensen rustig kunnen rondlopen?” Ook Mathavan zet vraagtekens bij de verkeersveiligheid: “De fietspaden zouden beter gecoördineerd kunnen worden. Het verkeer kan soms nogal chaotisch zijn, maar het zal waarschijnlijk moeilijk zijn om dit te veranderen.” Zijn moeder Sumi wil iets heel anders aanpakken: “De wiet zou illegaal moeten zijn, want die stinkt echt heel erg!” Daar zou je dan David, Sarah, Alexandre en Max weer niet zo gelukkig mee maken.

 

Ontnuchterend beeld
Tijdens de gesprekken met toeristen word me duidelijk dat zij met hun hoofd bij hele andere dingen zitten dan globalisering, overlast, het klimaat, of vastgoedprijzen. Om zomaar even een aantal prangende onderwerpen te noemen in relatie tot toerisme. Als toerist bekommer je je eerder over welke tram je moet pakken of waar je straks gaat eten, terwijl ze in hun eigen stad misschien ook wel met bovengenoemde vraagstukken bezig zijn. Het vervult mij met trots dat mensen hier inderdaad heen komen vanwege het vrije karakter, zoals David en Murillo. Bijna de helft van de groepjes toeristen die ik spreek begint wel over de veiligheid en eentje over de viezigheid. Dit terwijl veel Amsterdammers vinden dat onze stad nu al veel te aangeharkt is, zoals bleek uit mijn vorige artikel.

Het laat zien dat er een groot verschil zit tussen de mens als toerist en als local, wat we allemaal allebei zijn. Is “bewust toerisme” dan de oplossing, waarop nu lijkt te worden gestuurd door onze gemeente? Of zit het antwoord op die vraag al in de betekenis van het woord “toerisme” (reizen ter ontspanning) verscholen? En is bewust toerisme daarom dus eigenlijk een contradictio in terminis, omdat we nou eenmaal op vakantie gaan ter ontspanning en niet om bewust bezig te zijn met het wel en wee van de plek die we bezoeken?