Open: 19:00 - 23:00 hrs
Tickets: € Gratis
Veel clubgangers voelen zich emotioneel betrokken bij hun favoriete nachtclub en/of festival. De mensen op de dansvloer maken - in een wisselwerking met de artiesten - een nachtclub tot wat het is. Toch is er vrijwel altijd een commerciële uitbater die er met de winst vandoor gaat en is het voor de bezoekers niet duidelijk hoe prijzen bepaald worden en hoe de nachtclub op financieel gebied in elkaar steekt.
Elk hippe nachtclub heeft zijn mond tegenwoordig vol over community. Maar wat betekent het woord community als degenen in die community eigenlijk alleen maar consument zijn? Wat nou als deze community ook daadwerkelijk deel neemt in het eigenaarschap en de organisatie van de club? Wat zou dat betekenen voor de club en en de betrokkenheid van de bezoeker?
Op donderdag 10 april organiseren Amsterdam Alternative en Commons Lab in Ru Paré een bijeenkomst waarin we verkennen hoe de eerste Amsterdamse coöperatieve nachtclub eruit zou kunnen zien.
Na een korte introductie over 10 jaar Amsterdam Alternative, Het Vrije Ruimte Festival, Vrij Beton en de onlangs door AA gemaakte webdocu over collectief eigendom zullen we aan de hand van een aantal vragen gaan onderzoeken hoe we C-A-A-C-O (Club Amsterdam Alternative Collectively Owned) (werktitel) kunnen realiseren.
De vragen voor het gesprek zijn:
Is het plan voor een coöperatieve nachtclub een realistisch idee?
Is er ruimte in Amsterdam voor zo’n initiatief?
Kunnen we op deze manier de commercie (deels) uit het nachtleven trekken?
Wie betrekken we in het eigenaarschap? Het publiek, de optredende artiesten, de mensen die in de club werken of juist een combinatie van al die groepen?
Hoe belangrijk is het om eigendom te hebben over het pand waarin de club gevestigd is?
Kan de coöperatieve nachtclub op termijn ook mee financieren aan nieuwe coöperatieve projecten.
De laatste jaren zijn er veel nieuwe coöperatieve projecten ontstaan op het gebied van zorg, energie, landbouw en wonen. Ook zijn er talloze voorbeelden waar de lokale gemeenschap iets in coöperatief beheer neemt, denk aan de vele buurthuizen in zelfbeheer, maar ook coöperatieve cafés of een coöperatieve boekhandel. Tijdens deze bijeenkomst nemen we de ervaringen van deze coöperatieve initiatieven mee en bespreken we hoe we het nachtleven kunnen democratiseren.
Programma:
Deuren open: 19:00 uur
Start introductie AA/Organisatie: 19:30 uur
Start 2e korte presentatie: 19:45
Start gesprek: 20:00
Einde gesprek: 21:30