Online only Published: 10-03-2020 // Written by: Annegriet Wietsma

Vrankrix and the Amsterdam €nrichment

Meer en meer wordt de Amsterdamse binnenstad omgetoverd tot één grote geldmachine. Héél de binnenstad? NEE!! Een klein stadsdorpje blijft moedig weerstand bieden. Beschermd door een ideologie van antimaterialisme, weigeren deze wereldverbeteraars te bezwijken onder de druk van de hen omringende hebzucht en gentrificatie.

In Vrankrix en het Amst€rdamse rijk duikt de regisseur in de anarchistische, activistische underground-scene in de binnenstad van Amsterdam: het bolwerk Vrankrijk, met op de bovenverdiepingen 19 bewoners en op de begane grond een radicaal-politiek ontmoetingscentrum voor activisten uit West-Europa. Hiphop, punk, queer, de vluchtelingenproblematiek, do-it-yourself, solidariteit, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze kleine microkosmos. Deze ontmoetingsplek, die hier nog als een van de weinige laatste bastions stand houdt, vormt een schril contrast met de hen inmiddels letterlijk omringende stad in transitie: buren die verdwijnen, drommen toeristen, vijfsterrenhotels, luxeappartementen, het duurdere winkelsegment. Het ‘dorpje van barbaren’ raakt letterlijk steeds geïsoleerder. Maak kennis met Autonomix, Dynamix, Easyfix, Nononsex, Cockadoodledix, Tattootix en Globalixa in hun gevecht tegen de aanbidding van het grote geld.

De strip Asterix en de Romeinse Lusthof is inspiratiebron voor Vrankrix en het Amst€rdamse rijk: het kleine Gallische dorpje dat omringd dreigt te raken door Romeinse hoogbouw met hotels, thermen, speelpaleizen en toeristen.

Je kunt de film bekijken op een van onderstaande data:

Dinsdag, 17 Maart, 20:30
NieuwLand, Pieter Nieuwlandstraat 95, Amsterdam

Dinsdag, 24 Maart, 19:00
FC Hyena, Aambeeldstraat 24, Amsterdam

Woensdag, 25 Maart, 20:30
De Nieuwe Anita, Frederik Hendrikstraat 111, Amsterdam

Zondag, 29 Maart, 20:30
Vrankrix in Filmhuis Pasthéi!, Utrecht

Donderdag, 2 April, 20:00
Vrankrix in Opstand, Den Haag ~ De Samenscholing

Zondag, 5 April, 20:30
Joe's Garage, Pretoriusstraat 43, Amsterdam

Dinsdag, 14 April, 20:30
De Muiterij - Vrijplaats Bajesdorp, H.J.E. Wenckebachweg 46, Amsterdam

Donderdag, 4 Juni, 20:00
Nieuwe Vide, Minckelersweg 6, Haarlem