Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
28/6/2019 / Issue #025 / Text: Sjoerd

Welkom bij weer een nieuw stukje Rafelrand!

Speech bij de kraak op Hembrugterrein (21-06-2019)

Vandaag, 21 juni, opent het nieuwe cultureel centrum Het Hem.
Volgens de NRC “De Tate Modern aan het Noordzeekanaal”, en volgens de Volkskrant de Rafelrand van Amsterdam die nu in Zandam ligt. High Culture met de ambitie om wereldspeler te worden op het gebied van moderne en eigentijdse kunst.

Hartelijk gefeliciteerd met de opening en veel succes

Prachtig, dat jullie met de miljoenen van ondernemer en filantroop Alex Mulder dit kunnen realiseren. Hopelijk komen er mooie en interessante evenementen. Wij krijgen er een nare smaak in onze mond als we zien dat Het Hem een van de duurste architecten van de wereld, Rem Koolhaas, inhuurt en kunstenaars en creatieven uit alle hoeken van de wereld laat invliegen.

Dit is geen cultuur maken, maar smijten met geld

De zogenaamde culturele jetset met haar Soho house, hippe 5 sterren hotels, flagship stores en boutiques met onbetaalbare spullen neemt Amsterdam in sneltreinvaart over.
Kunstenaars en creatieven die sinds jaar en dag in de stad of daaromheen zitten, jeugdigen en starters, oude en nieuwe bewoners, zij worden met kracht uit ons metropool Amsterdam verdrongen. Alleen als je heel veel geld kunt neertellen en internationaal mee kunt doen, heb je zogenaamd “talent” en kun je je in Amsterdam en omstreken blijven vestigen.

De cocktail van geld en kunst maakt het vrije Amsterdam en daarmee opgevolgd Zaandam kapot

Onderdeel van het ‘We Fake the city’ festival is de opening van Het Hem met het vrijplaatsen debat over Spaces that Matter, nu aan de gang of net afgelopen. Dit gaat over de vrije ruimte, broedplaatsen en ook festivals. Alles vanuit het idee dat “wij” er “samen” uit moeten komen; ‘’dat er met wat goede wil nog wat te redden valt van de subcultuur en de experimententele ruimte in en rondom Amsterdam’’.

Wij denken dat praten alleen, over behoud van vrije ruimte zinloos is, zolang de metropool Amsterdam voor internationale beleggers en financiers een van de best renderende melkkoeien van de wereld blijkt te zijn. Het enige zinvolle gesprek is over hoe je dit kunt stoppen.

Kunst met de hoofdletter K van Kapitaal

Wij komen uit de hoek van vrijplaatsen, rafelranden en kraakpanden. Wij zien met lede ogen aan hoe wij steeds verder weggedrongen worden terwijl er geld zat is om overal nieuwe, dure mega projecten te realiseren.
Het grote geld en de overheid hebben de afgelopen jaren overal in de regio Amsterdam vrijplaatsen en rafelranden om zeep geholpen: Ik noem; De Tabakspanden, Villa Friekens, de ADM, tot de kleinere als de Valreep en de Mobiele Eenheid. Wij horen veel gepraat over de betekenis van vrije cultuur, vrijplaatsen, broedplaatsen en rafelranden, helaas een realiteit waarin die betekenis snel afneemt. Wij denken dat praten alleen niet meer helpt. Daarom vandaag onze aktie, De Dood te bezetten om aandacht te vragen voor spaces that matter

Hoogachtend De Rafelrand!


Kijk de toespraak van Aja Waalwijk op Vimeo

Mooie inbraak in een ‘We Fake The City’ bijeenkomst