Issue #024 Published: 12-05-2019 // Written by: Femke Ravensbergen

Vrijplaatsenakkoord ingediend als raadsadres

In de vorige editie van deze krant, vertelden we dat we met behulp van vele medeschrijvers en adviseurs uit (voormalige) vrijplaatsen aan het Vrijplaatsenakkoord werken.
Het schrijven van het Vrijplaatsenakkoord is een soort uit de hand gelopen ‘nu willen we echt iets veranderen’ actie die begon tijdens het organiseren van de ADEV (de jaarlijkse muzikale underground parade door de stad). We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen.
Bij deze deel II.

Afgelopen woensdag 17 april was het zover. We hebben het Vrijplaatsenakkoord, nooit af en nooit zo perfect als we wilden, aangeboden aan de gemeenteraad van Amsterdam. Geflankeerd door De Vliegtuin (vrijplaats in Noord) en Bajesdorp (vrijplaats naast de Bijlmerbajes).

We hebben het Vrijplaatsenakkord ingediend als raadsadres. Zo heet dat dan in bestuurlijke termen. Dat betekent dat de raad het officieel in behandeling moet en gaat nemen. Dan krijgen de politieke partijen tijd om het te lezen en er in de volgende raadsvergadering over te spreken met elkaar. Het hoogst haalbare is dat ze erover in debat gaan, hebben we ons laten vertellen. Wat ons betreft is het hoogst haalbare dat ze de hele inhoud een op een overnemen. Of nog beter: dat ze dit voorzetje gebruiken en nog betere ideeën gaan verzinnen dan wij deden.

Hier mogen we ze gelukkig een handje bij helpen. Er is inmiddels een officiële opdracht gegeven door de gemeenteraad om beleid te maken voor vrijplaatsen. Kan dat wel? Beleid voor een vrijplaats? Betekent een vrijplaats niet juist een plek zonder beleid? Goeie vraag. Een inspirerend voorbeeld horen we van de Vliegtuiners over het beleid van de nieuwe activistische burgemeester van Barcelona. Maar ik dwaal af. Punt is dat we zijn uitgenodigd op 17 mei om onze voorstellen uit te komen leggen bij het team dat deze officiële raadsopdracht gaat uitvoeren.

For your information: het officiële gemeentelijke vrijplaats-beleids-team staat onder leiding van Maurits de Hoog, stedenbouwkundig ingenieur en langgezocht senior bureaucraat om dit varkentje te wassen. Maurits wordt geholpen door Julian Jansen, ook wel bekend als bestuurslid van de OCCII. Zij worden weer geassisteerd door Eline Splinter. Onze verwachtingen zijn hooggespannen. Behalve praten over onze voorstellen, vertellen we ze graag dat ze bij alle vrijplaatsers in Amsterdam langs moeten om zich te laten adviseren. Laat ons weten als je uitgenodigd wil worden. Dan lobbyen we ook daarvoor!

Meer info:
www.vrijplaatsen.nu