Issue #024 Published: 19-05-2019 // Written by: David Benjamin

Ecodorp Ppauw in Wageningen bestaat vijf jaar

In het laatste weekend van maart vierde het ecodorp ‘Ppauw’ in Wageningen haar vijfjarig bestaan. Het dorp ligt in de afgegraven vallei waar zich voorheen het lokale Pieter Pauw-ziekenhuis zich bevond, en wordt omgeven door bossen die uitlopen in de Veluwe. In 2013 is het terrein ludiek gekraakt door een lokale band, aangevoerd door de eco kunstenaar Erik Groen. In de daaropvolgende maanden is stap voor stap goodwill gecreëerd bij de eigenaar, omwonenden en gemeente voor het sociaal-ecologische project.

Op het festival kwamen veel puzzelstukjes bij elkaar. Twee dagen lang werd er genoten van alles wat er, ondanks tegenslagen, is bereikt op Ppauw. Het dorp functioneert inmiddels volledig samenvoorzienend, deelt kennis van zaden tot tiny houses, nodigt de regio uit voor het tweewekelijkse eetcafé, en werkt met veel initiatieven samen die zich thuis voelen op het terrein. Naar aanleiding van de verjaardag heeft het ecodorp bovendien een aantal kunstenaars uitgenodigd om een speciaal project op te zetten. Zo konden deelnemers bijvoorbeeld ‘Levend Bouwen’ met Bob Radstake, een van de initiatiefnemers van het Living Village festival in Dalfsen.

Een van de laatste vernieuwingen op het terrein is de ‘Rurale Universiteit Wageningen,’ die op zaterdag werd geopend. Deze verfraaide kantoorkeet met ronde tafel – uitkijkend over de vallei - moet het hoofdkwartier worden voor een burger- en studentenbeweging in Wageningen die de universiteit weer dichter naar de gemeenschap trekt. Het stadje van 38.000 inwoners kent al een enorme Levenswetenschapuniversiteit, maar sinds deze is verhuisd uit het centrum van de stad naar een hypermoderne campus lijken stad, land en universiteit steeds verder van elkaar vervreemd te raken. Gelukkig ligt Ppauw al op een enorme natuurlijke campus om te leren van mensen, bomen en dieren.

Wie langs wilt komen op Ppauw is van harte welkom op het tweewekelijkse eetcafé . Maar ook voor individuele bezoeken, overnachtingen of projecten is er plek. Stuur dan even een mailtje naar info(at)ppauw.nl

Foto: Mali Boomkens