Issue #024 Published: 02-05-2019 // Written by: S. Atansma

Helsema: eigendom is heilig, eigenaren kunnen hun gang gaan

Op 18 februari 2019 vond de illegale sloop van Café Kadoelen in Noord plaats, dit onder toeziend oog van de politie. De politie had de krakers uit het pand gezet en zo kon de eigenaar zijn gang gaan. Dit doet denken aan de ontruiming van de ADM op 7 januari 2019. Omdat Burgemeester Femke Halsema toen een week eerder groen licht gaf voor de ontruiming dan aanvankelijk was gesuggereerd, waren heel veel spullen van de bewoners nog op het terrein. Onder toezicht oog van de politie kon de eigenaar die spullen vernielen.

Dat de politie knokploegen van eigenaren dekt en steunt is al zo oud als de kraakbeweging zelf. Maar dat een GroenLinks-burgemeester dit gewoon laat gebeuren is natuurlijk een gotspe.

Of is het nieuw beleid? Een beleid van Eigendom is Heilig, ten koste van elke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook de ontruiming van het door studenten bezette P.C. Hoofthuis op 28 september 2018 duidt op zo’n beleid. Toen verdedigde de burgemeester haar besluit om de bezetting in no time met grof geweld te beëindigen als volgt: “Een bezetting is een ongeoorloofde inbreuk op het eigendomsrecht van de eigenaar van het gebouw”. De bezetters uit de jaren ’60, van Maagdenhuis, Rijksmuseum en zo veel gebouwen, zullen zich afvragen wat er van hun erfenis is verworden.

Amsterdam wordt niet alleen om zeep geholpen door het grote geld, ook de burgemeester doet er hard aan mee.

 

Illustratie: E.J. Bron