Issue #024 Published: 05-06-2019 // Written by: B.W. van Wonderen

Permanent

We borgen meer ruimtes voor kunstenaars, door het aantal (permanente) broedplaatsen uit te breiden
Uit: Program Akkoord van B&W Amsterdam (mei 2018, p. 63):


Maar er is sindsdien In Amsterdam vrijwel geen broedplaats meer bijgekomen. Geen enkele tijdelijke plek, broedplaats of anders, is omgezet in een permanente plek. Niet voor kunstenaars en voor niemand.

We zijn een jaar verder en een hele reeks tijdelijke plekken en panden, die eigendom zijn van de gemeente, worden nog steeds de komende jaren met ontruiming bedreigd. Dat zijn onder anderen:

De Ceuvel – Noord
Groene experimenteerplek van boten op land, recycle art en nieuwe aanpak bodemverontreiniging. Officieel een broedplaats. Zomers paradijs. Nog een paar jaar te gaan.

De School - West
Club, annex restaurant en hang out. Opvolger Club Trouw. Nog twee jaar te gaan, dan loopt het huurcontract af.

NDSM-Oost – Noord
Het hele gebied ten oosten van de NDSM-pont. Zou vanaf volgend jaar volgebouwd worden maar door protesten is vorig jaar besloten om het terrein nog voor 10 jaar als stedelijk cultuur-, werk- en festival- terrein te behouden. Nu is de tijd om dat permanent te maken.

X-Helling - Noord
Laatste ruige stukje van de voormalige scheepswerf NDSM. In de scheepshelling zitten nu een aantal werkplaatsen. Zij zijn al jaren in onderhandeling met eigenaar Gemeentelijk Vastgoed. Die wil alleen tijdelijk verhuren, voor maximaal 10 jaar. Maak het permanent

De Vlugt – Slotermeer
Al 10 jaar een broedplaats aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hier zit ook Westside, het buurthuis nieuwe stijl met de Geluksdisco; het Zina Platform met theatermaaksters uit Marokko en het Midden-Oosten; en andere huurders die van groot belang zijn voor Nieuw West.  Volgend jaar stopt het huurcontract.

Modestraat – Noord
Sociaal centrum annex broedplaats aan het Buikslotermeerplein in Noord. Geen enkele zekerheid over de toekomst.