Issue #024 Published: 09-05-2019 // Written by: Eveleen Hamers

Verbinden in plaats van polariseren: Building Conversation Amsterdam

Kunstenaarscollectief Building Conversation staat vanaf 3 mei elke vrijdag op straat in Amsterdam. Bij de houten pop-up bar laat het collectief zoveel mogelijk mensen met elkaar in gesprek gaan, en organiseert verdiepende gesprekken, waarin wordt geëxperimenteerd met alternatieve manieren van gesprekken voeren.

Building Conversation: juist nu
Demonstraties en protesten, verkiezingen en de gentrificatie bewegen en verdelen de stad. Juist nu is het belangrijk om in gesprek te blijven, en om na te denken over hoe we dat gesprek voeren.
Building Conversation begon vijf jaar geleden toen theatermaker Lotte van den Berg en kunstenaar Daan ‘t Sas op Oerol de vraag: “als we samen iets gaan maken, wat is dat dan?” aan het publiek stelden. Meedoen in plaats van toekijken, was het uitgangspunt. Het gesprek over die vraag bleek interessanter dan de uitkomst. Sindsdien is Building Conversation uitgegroeid tot een internationaal collectief van kunstenaars, activisten en denkers die een fascinatie delen voor wat er gebeurt wanneer je samenkomt in gesprek.

Gespreksvormen
De afgelopen vijf jaar ontwikkelde Building Conversation verschillende gespreksvormen, geïnspireerd op wetenschappelijke theorieën en praktijken uit andere culturen. Door het gesprek op een andere manier te voeren dan gewoonlijk, ontstaat de mogelijkheid om een gespreksonderwerp anders te benaderen. Het gesprek wordt een andere ervaring, die je even uit de dagelijkse realiteit tilt. Tijdens Building Conversation Amsterdam kan je meedoen met een aantal van deze gespreksvormen:

Gesprek zonder woorden
Wist je dat 60 tot 80 procent van onze communicatie non-verbaal is? Wat voor gesprek heb je als je de woorden weglaat? Tijdens het Gesprek zonder woorden ervaar je wat je kunt communiceren door alleen je ogen te gebruiken.

Parlement van de dingen
Wat als dingen een stem hadden, wat zouden ze dan wensen, wat voor wetten zouden ze maken? Een paar jaar geleden kreeg een rivier in Nieuw-Zeeland officieel mensenrechten. Wat voor mogelijkheden ontstaan er dan? Tijdens Parlement van de dingen krijgen bergen, snelwegen, koeien en bomen een stem en bespreken samen met de mens de stand van zaken op Aarde.

Samen denken – experiment
Volgens natuurkundige David Bohm is ons denken een collectief proces. “We denken nooit alleen, al ons denken is verbonden met het denken van anderen.” Wat gebeurt er als we ons realiseren dat onze gedachten met elkaar verbonden zijn en op elkaar reageren? Hoe communiceren we dan?

Agonistisch gesprek
We gaan teveel het conflict uit de weg, volgens politicologe Chantal Mouffe. In het eerste gedeelte van het Agonistisch gesprek zoeken we daarom eerst de extremen op en laten die tegen elkaar botsen. Daarna erkennen we dat iedereen ondanks de verschillen dezelfde lucht inademt en bespreken we hoe we samen stappen kunnen zetten, zonder dat het ten koste gaat van de verschillen.

Building Conversation in Amsterdam
Iedere vrijdag in mei staat Building Conversation op het Javaplein in Oost, in juni / juli op het Mosveld in Noord. Op straat kan iedereen die langsloopt in gesprek. Tegelijkertijd volgt een kleine groep mensen een. Building Conversation sluit de periode in een stadsdeel af met een finaleweekend waarin twee dagen lang gesprekken op straat en verdiepende gesprekken binnen plaatsvinden. Hier kom je samen met een groep (nog) onbekenden, om samen het effect te ervaren van een experimentele gespreksvorm. Deze gesprekken worden begeleid door de kersverse gespreksbegeleiders, die de training hebben gevolgd.

Deelnemers bepalen zelf waar de gesprekken over gaan. Eerder hebben we gesprekken gevoerd over wit privilege, klimaatverandering, Europa, microagressies en democratie.

Programma
Javaplein
3, 10, 17, 24 mei:
gesprekken op straat en training 11:00 – 17:00
31 mei en 1 juni: finaleweekend: gesprekken op straat van 13:00 – 20:00, verdiepende gesprekken van 15:00 – 19:00

Mosveld – in samenwerking met Over het IJ Festival
7, 14, 21, 28 juni: gesprekken op straat en training
5 en 6 juli: finaleweekend Mosveld: gesprekken op straat van 13:00 – 20:00, verdiepende gesprekken van 15:00 – 19:00`
12 en 13 juli: finaleweekend NDSM: gesprekken op straat en verdiepende gesprekken op het festivalterrein van Over het IJ Festival (tijden volgen nog)

Over Building Conversation
Building Conversation Amsterdam wordt ontwikkeld en uitgevoerd door Peter Aers, Lotte van den Berg, Mijs Besseling, Saar van Blaaderen, Jörgen Gario, Yola Parie, Daan ‘t Sas, Elias Simonse, Obiozo Ukpabi, Hein Jan van der Veen en iedereen die mee komt doen.

Website
Foto: Kris Dewitte