Issue #023 Published: 05-04-2019 // Written by: SOTU

SOTU Festival presenteert de editie rond Oneindigheid

Het Amsterdamse Sounds of the Underground Festival presenteert van 10 t/m 14 April, voor het achste jaar, een gevarieerd en obscuur programma van muziek uit alle windstreken. Oneindigheid is het thema van dit jaar, wat word verwerkt in artwork, een festival-zine, films en optredens.

Op woensdag 10 April opent dichter en kunstenaar Aja Waalwijk het festival in de Occii, waarna Sun Ra’s, Space Is The Place (FilmFreak) zal worden vertoont. Daarna zijn er optredens van een gelegenheids-improvisatie orkest ‘The Eternal Sun’ en een optreden van Das Synthetische Mischgewebe.

Op 11 April kan er gegeten worden in Zaal 100, met daarna performances van noise trio Boterklontje en percussive trance van het franse Humbros.

Vrijdag breekt het festival los in de Vondelbunker met door mythes en rituelen geïnspireerde harshe geluidscollages van Grim Machine (GR), absurdist Mimi Kawouin (FR) en industrial van FLF (FR). In de OCCII presenteert Hunter Complex zijn nieuwe plaat (The Dutch Giorgio Moroder), noiserockt Salo (FR) en zijn er donkere beats van geluids-noodlot-maker Atilla the Hvn. In de bovenzaal van de Occii is er een programma van muziek en spoken-word samengesteld door Radio Patapoe.

Zaterdag vanaf 17:00 selecteert het in de Overtoom 301 gehuisveste Cinema of the Dam’d twee films aan de hand van het thema. s’Avonds en s’nachts duiken we in de Occii de oneindigheid in met fragile-madpunk van Témoin, harsh noise walls van Noise Against Fascism (SW), Nofigore (DM), waarna de versnelling word ingezet met speedcore, extratone(n) en smelende circuits van ZaraPaz, Zustand D, Abraham Wurstkessel en M.A.X. The DISINTERGRATOR. Daarbij is er in de bovenzaal muziek uit de free- party scene, beeldende kunst van Lorna Buckley (FCKN BSTRD) en 3D-VJ Alexandr Guzeev (UKR) van het Oost europese breakcore Label Suck Puck. In de Vondelbunker gaat het dak eraf met verschillende Punk en Hip Hop van Old Painless, Nancy Acid en Pig Frenzy.

Zondag verzorgt het collectief V for Vulture een programma met braziliaanse heavy psychedelic rock van Deafkids, death rock van RAKTA en de Amsterdamse band Flowers, met vegan snacks van Punk Dog. Op vrijdag 13 April word er vanaf 17:00 in Stripwinkel Lambiek het festival-zine gepresenteerd met verschillende verhalen, illustraties en afbeeldingen.

Op 6 April vindt er een Pre-SOTU party plaats in de Samenscholing in Den Haag.

Eerste namen: Space is The Place (Film), The Eternal Sun, Das Synthetische Mischgewebe, Boterklontje, Humbros, Grim Machine, Mimi Kawouin, FLF, Hunter Complex, Salo, Atilla the Hvn, Témoin, Noise Against Fascism (SW), Nofigore (DM), ZaraPaz, Zustand D, Abraham Wurstkessel en M.A.X. The DISINTERGRATOR, Alexandr Guzeev, Old Painless, Nancy Acid, Pig Frenzy, Deafkids, RAKTA, Flowers, Spacebeest, 3 HRYVNI, Black Faun, AK, Julius Joker, Bart Droog, Rick van Boeckel, MC Alfredex

Festivaldata: 10, 11, 12, 13 en 14 April
Locaties: Amsterdam, Vondelbunker (Vondelpark), OCCII (Amstelveenseweg 134), Zaal 100 (De Wittenstraat 100), Cinema of the Dam’d (Overtoom301), Lambiek (Koningsstraat 27)
Entree: Presale Passe-partout voor 5 dagen: €15 (50% korting) zijn online verkrijgbaar vanaf 15 Februari via:

www.occii.org
www.sotufestival.com

Photo: Kasper Vogelzang