Issue #023 Published: 04-04-2019 // Written by: Aja Waalwijk

Manifest Culturele Stelling van Amsterdam

De Culturele Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie in en rond de stad waarin  onafhankelijke creatieve initiatieven, zelfstandige woon- en werkpanden en vrije culturele ruimten zijn verenigd.

Amsterdam heeft van oudsher een reputatie als ‘vrije stad’ en ‘veilige haven’ voor kritische geesten, kunstenaars en vrijbuiters. Zij brengen vernieuwing, cultuur en avontuur in de stad en hebben sinds de jaren zestig overal ongebruikte terreinen, leegstaande en afgedankte gebouwen nieuw leven ingeblazen.

Zo is een stevige cordon gelegd van betaalbare, vrije culturele ruimten waar kunstenaars en creatieve geesten niet alleen produceren en experimenteren, maar ook met toegankelijke programmering naar buiten treden.

Maar de positie en betaalbaarheid van deze vrije culturele ruimten staat onder druk. De kracht van mondiale geldstromen dreigt Amsterdam mee te sleuren in een kolk van speculatief gewin en eenzijdige commercie. De markt produceert een harde tweedeling tussen welvaart en armoede, chique en sjofel. Onafhankelijke creatieve initiatieven worden bedreigd.

Zoals de Stelling van Amsterdam tot begin 20ste eeuw de stad met een ring van forten en verdedigingswerken moest vrijwaren van ongewenste indringers, werpt de Culturele Stelling van Amsterdam zich nu op als dam tegen afbraak en verdringing van gevestigde culturele vrijplaatsen en als bescherming van nieuwe veelbelovende initiatieven.

De Culturele Stelling van Amsterdam maakt zichtbaar waar nu al decennia lang een verborgen kracht van de stad ligt. De lange Amsterdamse traditie van tegencultuur met haar rafelranden en onverwachte hotspots is het niet alleen waard te verdedigen maar is ook onmisbaar in het belang van de stad en haar cultuur als geheel.

- Geen cultuurstad zonder vrije onafhankelijke cultuurproductie.
- De Culturele Stelling staat pal voor diversiteit en autonome creativiteit in een open en ongedeelde stad.
- De Culturele Stelling van Amsterdam is geen instituut maar een ring van solidariteit tussen  culturele bastions en vrijplaatsen en organiseert zichzelf.


Website Culturele Stelling