Issue #022 Published: 16-01-2019 // Written by: Adam Aardbei

Ontruiming ADM: mede mogelijk gemaakt door GroenLinks

Ontruiming van de ADM voor Kerst, was de uitspraak van de Raad van State afgelopen zomer. Een uitspraak op grond van het wonen in een gebied waar niet gewoond mag worden. Je zou zeggen: er zijn urgentere zaken dan mensen te ontruimen die ergens in strijd met het bestemmingsplan wonen.

Een burgemeester moet natuurlijk zo’n uitspraak uitvoeren, maar ze kan daar een jaartje langer over doen; kan het koppelen aan vervangende ruimte of het opschorten omdat er nieuwe feiten zijn.
Die nieuwe feiten zouden er voor een GroenLinks burgemeester en voor GroenLinks wethouders voldoende moeten zijn: je ontruimt niet voor de erven van een crimineel; je ontruimt niet zonder de mensen een volwaardig alternatief te bieden; je ontruimt niet als dat op termijn betekent dat Amsterdam geen scheepsbouw meer heeft; je ontruimt niet als het kettingbeding op het pand de toekomstige bestemming van de eigenaar verbiedt; je ontruimt niet als de eigenaar daardoor 50 tot 100 miljoen euro rijker wordt.

Maar GroenLinks voert gewoon het beleid uit dat al uitgestippeld was voordat ze aan de macht kwam. Een van de eerste acties van Halsema als burgemeester, nog voor de zomer, was een brief laten bezorgen bij bewoners in Noord waarin ze de bewoners waarschuwde (“informeren” heette het) voor de mogelijke komst van de ADM-krakers. Een enge, gevaarlijke mensensoort was op komst.
Een brief geschreven door het ambtelijk ontruimingsteam, dat al bijna 2 jaar bezig is. Gewoon door Halsema overgenomen en niets aan veranderd. Konden gewoon doorgaan, ondanks de GL burgemeester en GL wethouders.
Met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden meer nodig.

Mond dicht in B&W
Sinds GroenLinks in het gemeentebestuur zit is de ADM enkele malen aan de orde geweest in B&W. Burgemeester Halsema en D66 wethouder Kock meldden daar hoe ze de ontruiming van de ADM en de ‘uitplaatsing’ aan het regelen waren. Geen enkele keer heeft een GroenLinks wethouder een vinger voor de ADM uitgestoken; er ook maar een woord aan gespendeerd.

GL wethouders Van Doorninck en Meliani op ADM avond
Nadat ze een half jaar elk contact met de ADM hadden afgehouden en zorgvuldig hun mond over de ADM hadden gehouden kwamen 2 GL wethouders op 4 december naar de ADM avond in De Zwijger.
‘Enorm inspirerend’ vonden ze alle verhalen over de ADM en vrijplaatsen op deze avond. Verhullend dat ze te laf waren om langs te komen en binnen B&W stilzwijgend met de ontruiming ingestemd hebben.
De hele avond werden de GL wethouders gevraagd om een afspraak te maken met een aantal initiatiefnemers over hoe je de Vrije Experimentele Ruimte in Amsterdam kan vormgeven. Hielden ze stug af; ze kwamen om te leren en wilden absoluut niet praktisch worden. Stel je voor…...

Halsema: Boerka wel, ADM niet
Terwijl Halsema voor het wettelijk verbod van de Boerka wel haar nek uitsteekt, voert ze voor de ADM braaf het beleid van haar voorganger en D66 wethouder Kock uit. De ontruimingstermijn rekt ze iets op van Kerst tot midden januari. That’s it. Geen enkele inzet voor de vrijheid en vrijzinnigheid, waar Halsema in woorden altijd zo’n voorstander van was. Als een ouderwetse zielloze regent maakt ze een eind aan de laatste grote vrijplaats van Amsterdam.

Waarom voert GL haar eigen programma akkoord niet uit? Ze zouden zich - volgens dit akkoord -  toch inzetten voor ‘rafelranden’ in Amsterdam? Ze zaten afgelopen zomer nauwelijks op het pluche of ze maakten een eind aan Blijburg, gevolgd door steun aan de ontruiming van de ADM. Blijkbaar waren de verkiezingsbeloften vergeten en is het programma akkoord door anderen geschreven, want ze hebben er geen boodschap aan; willen zich nu niet inzetten voor die ‘rafelranden’.  ‘We zijn nog aan het leren en luisteren en zijn ook mensen’, was het antwoord van wethouder Meliani op de ADM avond. Ondertussen neemt ze al een half jaar elke week besluiten in B&W, heeft een begroting van miljarden vastgesteld en steunt ze de ontruiming van de ADM door in B&W haar mond te houden.
Dat ‘het luisteren naar de bevolking’ fake is zagen we met het besluit van GL wethouder van Doorninck om de Van der Pekbuurt van het aardgas af te halen. Begin oktober meldde ze dit trots, samen met huiseigenaar Ymere. Bleken ze ‘vergeten’ te zijn de bewoners hierover te informeren.

Geen 2 jaar Geitenvrijheid maar op naar de eeuwige slibvelden
Maakt GL zich dan hard voor een alternatieve locatie; zet ze zich in om al dat waardevols en inspirerende dat de ADM te bieden heeft, te behouden voor de stad?
Nee, zelfs een fatsoenlijke vervangende ruimte kan er niet vanaf. Twee jaar mogen ze op de slibvelden in Noord blijven, met een hoeveelheid regels waarmee elke vrijheid de kop in gedrukt moet worden:  ‘Zelfs de geiten van het Amsterdamse Bos hebben een grotere vrijheid van bewegen dan de ADM-ers straks op de Slibvelden van Noord’ schreef Het Parool op 21 november.
Als GL geen kans meer zag om de ADM te behouden, waarom hebben ze zich dan niet vervolgens hard gemaakt voor een fatsoenlijke nieuwe vrijplaats in Amsterdam? Te bang voor rechts? Te bang om tegen hun ambtenaren in te gaan? Te bang voor hun eigen achterban. Of zo blij dat ze aan de macht zijn dat ze daar alles aan opofferen?

Een half jaar nadat GroenLInks in Amsterdam in de centrale machtspositie is terecht gekomen moeten we aanzien hoe zij (mede) de ADM laat ontruimen.

Photo: screenshot from AT5