Issue #019 Published: 17-07-2018 // Written by: PW

30 jaar Pakhuis Wilhelmina

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni jongstleden was het feest in een van de laatst overgebleven pakhuizen aan de Veemkade. Pakhuis Wilhelmina werd precies dertig jaar geleden gered van de sloop. De rijke en roerige geschiedenis van het pand uit 1892 werd gevierd met open ateliers, exposities, workshops, live muziek en natuurlijk eten en drinken. 

Vroeger lag het er vol cacaobonen, die gelost werden door schepen uit de koloniën; nu is Pakhuis Wilhelmina een creatief bolwerk waar kunstenaars, architecten, artiesten, ontwerpers en ambachtslieden werken. Dertig jaar geleden, op de dag dat Oranje de legendarische EK-finale tegen Rusland speelde, redde een groep kunstenaars het pakhuis van de sloop door het te kraken. In de roerige jaren daarna hielden ze stand – zelfs toen er een compleet nieuw gebouw over ze heen werd gebouwd. De oude opslagruimtes werden getransformeerd tot een pand met betaalbare ateliers en een podium voor muziek, verhalen en meer.

Open ateliers 
Ruim vijftig kunstenaars stelden hun ateliers open voor het publiek en bouwden daar meteen een feestje omheen, met workshops en performances. Modeontwerpers, fotografen, architecten, vormgevers, keramisten, schilders, tekenaars, beeldhouwers, timmermannen en een pianorestaurateur vertoonden hun kunsten. Er waren films in Mezrab, en groepsexposities in de galerie op de begane grond en in de lange gangen op de verdiepingen. Een greep uit de deelnemers: Chikako Watanabe, Erik Odijk, Freudenthal/Verhagen, Krien Clavis en Karin van Dam.

Muziek aan het water
Op het kadefestival voor de deur brachten de muzikanten uit het pand zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur hun repertoire ten gehore: Jan Kin, Beatrice van der Poel, Harm Wijntjes, Astrid Seriese, Bob Fosko en vele anderen. De befaamde Professor Nomad was er ook bij met zijn Undercover Sessies – dit keer ABBA en Neil Young! Degenen die het nog wat traditioneler wilden, vonden aan de kade een Gamelanhuis met een bijzondere verzameling antieke instrumenten uit Indonesië. 

www.pakhuiswilhelmina.nl

 

Photo: Betul Ellialtioglu