Issue #012 Published: 23-05-2017 // Written by: Various

Futurologisch Symposium – ADM Amsterdam

ZEVENDE TRANSNATIONAAL FUTUROLOGISCH SYMPOSIUM VRIJE CULTURELE RUIMTES OP ADM
Door: Aja Waalwijk

Na drie jaarlijks terugkerende symposia in Ruigoord en drie in respectievelijk Boom-Land in Portugal, Christiania in Denemarken en de Republiek Uzupis in Litouwen, richten de initiatiefnemers zich wederom op Amsterdam. Gekozen is voor de ADM in Westpoort, een van de weinige parels van vrijheid die de stad nog rijk is.

Doel is te komen tot een aantal concrete voorstellen aangaande alternatieven voor een opnieuw leefbare en creatieve stad. Het behoud van de laatste vrije culturele ruimtes in de marge staat op het spel, maar ook aandacht voor een creatieve infuus voor de binnenstad is volgens de organisatoren noodzaak.  Het gaat niet alleen om Amsterdam. Het te maken statement over o.a. het belang van nieuwe vrije culturele ruimtes in de binnensteden zal worden opgestuurd naar de gemeentebesturen van diverse grote steden in binnen- en buitenland. Naast de manifestatie op de ADM-werf wordt er ook nagedacht over een statement in de stad zelf, zodat ook andere mensen ‘besmet’ kunnen worden met het ‘vrijheidsvirus’.

Er zijn vrije culturele ruimtes van allerlei aard.  Broedplaatsen richten zich op woon/werkruimtes voor kunstenaars, ontwerpers en creatievelingen. Maar mini-samenlevingen, zoals op de ADM, bestaan uit mensen van allerlei verschillende achtergronden. Net als in Ruigoord is er kunst en bestaat er een festivalcultuur. Alleen op de ADM is niet iedereen ‘kunstenaar’, maar vooral ‘levenskunstenaar’. 

Disneyland ligt dichterbij dan je denkt. Het centrum is een aangeharkt consumentenparadijs. Er is geen zwerver meer te zien en niemand maakt nog een tekening op straat. Verdwaalde toeristen zoeken nog naarstig naar de magie van plekken als Slangenpand, Schijnheilig, Pleinwerker, Zebrahuis, Kalenderpanden, Huize Chaos, Uilenburgt, Pampus, Wijers of Aorta; plekken die de stad eens lieten bruisen en daarmee het imago van Magisch Centrum Amsterdam vorm en inhoud gaven. Amsterdam is kaal zonder actueel verhaal. Iedereen weet het: een stad zonder leven is ten dode opgeschreven.

Het symposium is onderdeel van het ADM-festival op 12-14 oktober. Deelnemers zijn de Culturele Stelling van Amsterdam, bestaande uit een dertigtal aaneengesloten vrije culturele ruimtes zoals Domijn, Ruigoord, Zaal 100, OT301, Tetterode, Bajesdorp, Urban Resort, Nieuw en Meer, Rijkshemelvaart en Nieuwland. Voorts nemen o.a. deel: Christiania in Kopenhagen, Gangenviertel Hamburg, Autonomedia New York, Doel bij Antwerpen, Republiek Uzupis in Vilnius, Institut for X in Arhus, het Poortgebouw te Rotterdam, De Vrijplaats in Leiden en het Landbouwbelang te Maastricht. (wordt vervolgd) AMSTERDAM GAAT KAPOT
Door: Eric Duivenvoorden

Zulke speelruimte vond men in Amsterdam altijd in de talloze vrijplaatsen waar decennialang een zekere tegendraadsheid de toon zette. In de vrije ruimte van de stad kon alles wat elders onmogelijk was. Het schiep een cultureel en creatief klimaat dat op velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende. Van heinde en ver kwamen ze er op af, de kunstenaars, vagebonden, uitvinders, waaghalzen, creatievelingen en andere vreemde kostgangers. Ze lieten de stad floreren en ze verspreidden de faam van het Magisch Centrum Amsterdam over de hele wereld.      
Maar nu dreigt de stad ten onder te gaan aan haar eigen succes. De eens zo krachtige levenslijn wordt afgekneld door de voortwoekerende groei van achteloze stadsmisbruikers. Wat is er overgebleven van die vrije culturele ruimte waar Amsterdam zo vermaard om was? Slechts een paar enclaves zijn er nog, het merendeel ver weg, buiten van de stad.   

Het wordt tijd om midden in de stad weer wat ruimte terug te veroveren.
Tekst ter introductie van het Futurologisch Symposium – ADM Amsterdam in oktober 2017 
Amsterdam Fair City, www.faircity.amsterdam