Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
8/12/2016 / Issue #010 / Text: Cine.nl

Documentaire: Before the flood

Dat Leonardo di Caprio een multitalent is, dat weten we ondertussen wel. Maar dat hij de stap zou maken van drugskind in Basketball Diaries naar Messenger of Peace for de VN hadden we misschien niet allemaal voorzien. Het straatjongetje met dat knappe koppie is uitgegroeid tot een man met de uitstraling (en invloed?) van een wereldleider. Zeker na het verschijnen van zijn film / documentaire Before The Flood.

In Before The Flood refereert Leo naar een drieluik-schilderij dat hij als jongetje boven zijn bed had hangen. In drie delen illustreert de Nederlandse Renaissance-schilder Jheronimus Bosch het begin en de ondergang van de wereld. The Garden of Earthly Delights, zoals het beroemde werk heet, begint in de Garden of Eden maar eindigt met een vernietigde wereld waarin alles rookt en zwart is. Een beetje zoals Mordor – een referentie die Leo overigens ook maakt als hij per helikopter een rondleiding krijgt over de olievelden van een Amerikaanse oliemaatschappij.

Bosch had een vooruitziende blik zo blijkt. Of, daar moeten we bang voor zijn. We weten allemaal (bijna allemaal, afgezien van wat Amerikaanse politici) dat global warming / klimaatverandering een enorme dreiging is. Maar op de een of andere manier dringt het toch niet zo door dat we nu écht actie moeten gaan ondernemen.

Dat is waar Di Caprio binnenstapt. Met concrete voorbeelden die inslaan als een bom probeert hij mensen bewust te maken van het dringende probleem: Miami dat de wegen aan het ophogen is maar dan alsnog binnen 50 jaar onder water staat, Zuid-Amerika dat in zijn geheel geëvacueerd moet gaan worden door extreme temperaturen en droogte, populaties die moeten vechten om water en ruimte, and so on.

Gelukkig is Before The Flood niet enkel miserie. Als er iets is dat de mensheid wel heeft geleerd, is dat er altijd hoop is. In dit geval zijn dat de wereldwijde afspraken die gemaakt zijn tijdens de Klimaatconferentie in Parijs vorig jaar, waar ieder land beloofd heeft alles in het werk te stellen om de uitstoot van co2 te verminderen. Daarbij wordt vooral gekeken naar grootmachten als China en de VS die enorm veel uitstoten ten opzichte van andere landen. Maar ook naar de toekomst: in landen met extreme populaties als India hebben veel mensen geen stroom – wat gebeurt er als de ontwikkelingen doorzetten om die infrastructuur te verbeteren?

Daarnaast zijn organisaties als NASA bezig om de wetenschappelijke bevindingen naar het grote publiek te communiceren. Want we weten al heel lang dat het een probleem is, al tientallen jaren. Maar het overbrengen van die boodschap vanuit de wetenschap blijkt een uitdaging te zijn. Het helpt ook niet dat de grote vervuilers zoals de oliemaatschappijen door middel van grote sommen geld belangrijke mensen binnen overheden ‘aan zich binden’, die dan het probleem negeren of zelfs met een stalen gezicht ontkennen. Maar zoals Obama het zei: het grote publiek is niet dom, en zal zijn stem laten horen.

Iedereen zou Before The Flood moeten zien, al is het alleen maar omdat de oplossing van dit probleem vooral ook bij jezelf begint, hoe cliché dat ook mag klinken.

Met dank aan www.cine.nl

Visit BeforetheFlood.com to find out where it’s streaming.