Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
9/11/2015 / Issue #004 / Text: Arie

ArtWest

ARTWEST is een nieuw kunstweekend in Amsterdam West. Het is op 21 en 22 november en speelt zich voornamelijk af in het Hallenkwartier en de Baarsjes.
We spraken met Carine en Catherine om meer te weten te komen over dit initiatief.

Wat en voor wie is ARTWEST?
ARTWEST is een evenement voor bewoners uit Amsterdam en omgeving. We verspreiden flyers en posters door de stad, staan op de agenda van iAmsterdam, hebben een Facebook, pagina, website en meer, waarmee we de doelgroep hopen te bereiken. Daarnaast hebben wij diverse interessante samenwerkingsverbanden die allemaal hun eigen netwerk aanspreken.
In veel stadsdelen wordt jaarlijks een open atelier route georganiseerd. ARTWEST is meer dan alleen een open atelier route. ARTWEST is een weekend vol kunst met een uitgebreide programmering. De verscheidenheid en diversiteit in beeldende kunst in Amsterdam West wordt belicht. Kunstenaars stellen hun ateliers open, er is een Local Art Market, een centrale expositie in De Hallen, exposities op verrassende locaties (zoals Rietveld afgestudeerden in Hotel De Hallen), een groepsexpositie in Tetterode, film in Lab111, en veel meer!  
Kunst is voor ons een uiting van emotie omgezet in beeld. Kunst kan mensen aan het denken zetten of een gevoel of emotie opwekken. Amsterdam West is een stadsdeel enorm in opkomst, waar steeds meer kunstenaars, creatievelingen, galeries, designwinkels en meer zich vestigen. Het is vreemd dat veel van deze kunst en initiatieven onbekend zijn, want onbekend is onbemind. Wij willen de bewoners en bezoekers van Het Hallenkwartier & De Baarsjes meer bewust laten worden van de vele kunst en creativiteit in hun omgeving. Hierdoor ontstaat een steeds groter wordend draagvlak voor de kunst, kunst in de openbare ruimte, de kunstenaar, de galeries, tentoonstellingen en musea.  

Wat voor kunst kunnen we verwachten?
Tijdens ARTWEST zal voornamelijk professionele autonome beeldende kunst (schilder-, textiel, grafiek, foto en film) te zien zijn van net afgestudeerde kunstenaars tot de gevestigde orde, maar ook toegepaste kunst. Daarnaast is er een theatermonoloog over Barbara Hepworth, diverse live performances, en een programmering van video/animaties in Lab111.
 
Hoe bepalen jullie wie er mee mag doen?
Elke professionele beeldende kunstenaar kan zich aanmelden voor ARTWEST.

Worden bewoners en bezoekers van West nog ergens mee verrast, gechoqueerd of uitgedaagd?
Mensen worden uitgedaagd om naar ARTWEST te komen. Tijdens ARTWEST stellen niet alleen kunstenaars en broedplaatsen hun deuren open, maar ook uiteenlopende kunstgerelateerde instellingen.

Op veel plekken in de wereld zijn problemen, oorlogen, honger, rampen etc. Er zijn politieke en geëngageerde kunstenaars die met die thematieken werken. Vinden jullie het belangrijk om hier aandacht aan te besteden tijdens ARTWEST?  
We hebben een aantal kunstenaars die met die thematieken werken. Daarnaast toont The Artist Collective tijdens ARTWEST werk uit The Onderwater Project, dat zij speciaal voor het goede doel The Plastic Soup Foundation hebben gemaakt. Het is niet ons doel om alleen politiek geëngageerde kunst te tonen of kunst gemaakt ten goede van een charity, maar we vinden het wel heel belangrijk dat ook dit type werk wordt getoond tijdens ARTWEST.
 
Wat willen jullie dit jaar bereiken met ARTWEST?
We hopen dit jaar op 8000 bezoekers, en dat zowel de deelnemers als bezoekers enthousiast zijn over de eerste editie van ARTWEST.

Ik neem aan dat ARTWEST geen eenmalig event is maar dat er de intentie is om dat eens of twee keer per jaar te doen? Wat is jullie doel voor de toekomst?
Dit jaar is de eerste editie van ARTWEST. Het idee is om ARTWEST een jaarlijks terugkerend event te laten zijn. We hebben in zeer korte tijd en met minimale financiele middelen een zeer uitgebreide programmering weten neer te zetten. Op dit moment hebben alle deelnemende partijen aangegeven ARTWEST in 2016 in hun
programma op te nemen. De volgende editie zal naar een hoger niveau worden getild •


Meer info op:
www.facebook.com/artwestamsterdam
www.artwestamsterdam.nl/

Deelnemende kunstenaars Open Ateliers:
Jan Baas, Lawrence James Bailey, Nel Bannier, Lilian Berg, Sylvia van Berkel, Ina Brekelmans, Anneke Bruin, Chezatelier, DeContainer, Judith Dubois, Fennanda Eleveld, Edwin Emmens, Suzanne Glerum, Eva Gonggrijp, Charlotte Greeven, Jacques Gregoire, Nadia Gyr, Melissa Halley, Fabrice Hünd, Ellen Huijsmans, AtelierJa Jacobs, Dagmar Jaeger, Mathilde Jansen, Henriette Van Klinken, Jan Korevaar, Anne-Lore Kuryszczuk, Nicole Ladrak, Saskia Lensink, Lucy was here, Debby Luiten, Marina Metaal, René Mos, Imke Plattel, Gerard Pouw, PSN Ateliers, Pete Purnell, Karim Rachid Omayri, Joost van Santen, Robbert Schaefers, Ubaldo Sichi, Rudolf Valster, Lies Verdenius, Serge Verheugen, Ursula Woerner, Judith Zwaan •