Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
28/10/2015 / Issue #003 / Text: Kuchta + Kleinestaarman

Bajesdorp autonoom!

Het is nu wel duidelijk: De laatste vrijplaatsen in Amsterdam staan onder druk. Villa Friekens is al verkocht en verdwijnt eind dit jaar, ADM vecht tegen de vastgoed-maffia en ook voor Bajesdorp is de toekomst onzeker; op 1 januari 2017 wordt de Bijlmerbajes verkocht en opgeleverd aan de hoogste bieder.
Goed nieuws: Wij zijn ermee bezig. Wij willen Bajesdorp legaliseren om te behouden. We zijn nog niet verkocht! Er loopt nog geen rechtszaak. We zijn in gesprek. We hebben een kans, ook al is het maar een kleine. Maar alleen als Amsterdammers ook echt op gaan komen voor hun vrijplaatsen, anders wordt het niks in dit huidige politieke klimaat.

In Bajesdorp, het wijkje van cipierswoningen achter de Bijlmerbajes, wonen en werken al sinds 2003 creatievelingen, idealisten en activisten. Het stadsdorp ligt genesteld in een explosie van groen naast de bezoekersingang van de gevangenis. In de afgelopen 12 jaar is Bajesdorp gegroeid tot een mix van krakers, huurders en antikraak. Het kleinschalige en gemengde karakter van de buurt maakt het misschien een vreemde eend in de bijt onder de grote kraakterreinen van Amsterdam maar daarom toch een hele eigenzinnige vrijplaats.

In 1999 begon de toenmalige directie van de PI Overamstel alvast met het ontruimen van de dienstwoningen in het kader van de nieuwbouwplannen voor de PI in Zaandam. De meeste bewoners vertrokken toen met een oprotpremie en het merendeel van de dienstwoningen bleef leeg. Dertien jaar later begon de bouw van PI Zaandam en de definitieve sluiting van de Bijlmerbajes was een feit.

Voorheen een rafelrandje van de stad, nu is de omgeving van de Weespertrekvaart een hotspot van grootstedelijke uitbreiding met zelfbouwkavels en koopwoningen. Uiteraard zijn er woningen nodig in Amsterdam, maar waar blijft nu de plek voor creativiteit in dit Almere aan de Amstel?

Bajesdorp heeft zich in de afgelopen 12 jaar ontwikkeld tot de vrijplaats die het nu is. Het gebrek aan open ruimte maakte het aanvankelijk lastig om activiteiten te organiseren. Maar door creatief om te gaan met het weinige wat we hebben kunnen we doen waar we goed in zijn: twee keer per jaar Bajesdorp Festival met akoestische muziek in huiskamers en tuinen, het Bajesdoc filmfestival, de Bajestuin op een braakliggend terrein bij de ingang van het dorp, een Zwerfsauna en eindelijk sinds vier maanden het sociale buurtcentrum de Muiterij, die op elke dinsdag veganistische maaltijden serveert met groente uit eigen tuin en vaak met live muziek. Daarnaast organisren we een Language Exchange op donderdag en zondags yoga-lessen met sauna. Maar …. check het programma en kom langs!

Vereniging Bajesdorp wil een onafhankelijke, zelfstandige kleine woningbouwcoöperatie worden, geïnspireerd door Woningbouwvereniging Soweto, die vorig jaar het oude Pieter Nieuwland college aankocht. Wij willen de cipierswoningen als woon- en werkruimtes tegen een eerlijke prijs behouden. In samenwerking met bijvoorbeeld de Groene Gemeenschap op IJburg, willen wij een Nederlandse versie van het Duitse MietshäuserSyndikat oprichten. Het MietshäuserSyndikat heeft in Duitsland al meer dan 100 autonome woonprojecten mogelijk heeft gemaakt.

De cipierswoningen waar Bajesdorp uit bestaat zijn een onderdeel van hetzelfde kavel waarop de Bijlmerbajes staat. Wij zullen zeker niet de hoogste bieder zijn voor dit stuk grond. Wat nu nodig is, is dat Amsterdam – de Amsterdammers én de politiek – voor ons de hand in het vuur steken: Bajesdorp moet van de Bijlmerbajes worden afgesplitst en de belangen van een vrijplaats moeten zwaarder wegen dan het financieel gewin van de hoogste bieder.

Bajesdorp moet een plek blijven waar je jezelf kunt zijn, waar ruimte is voor kunst, cultuur, vrijdenken en experiment. Zelfwerkzaamheid, autonomie, solidariteit en duurzaamheid vormen hierbij de basis.
Wij staan voor een divers, kritisch en verrassend Amsterdam en verzetten ons tegen overregulering, vercommercialisering en sociale afbraak. Vrijplaatsen; plekken waar experiment, creativiteit, en initiatief mogelijk is, zou een eerste levensbehoefte moeten zijn.

Hoe kun je Bajesdorp steunen?
Teken een steunbetuiging! Get involved! Kom langs!

Meer weten?
Check onze agenda op www.bajesdorp.nl of De Muiterij Kollectief op Radar
Meer weten over het syndikat? Check www.syndikat.nl