Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
21/10/2015 / Issue #001 / Text: A. Snijboon

TIPP van de sluier

Er is in Nederland weinig bekend over TTIP en dat is ook precies de bedoeling. Want hoe meer bekend wordt over TTIP,  hoe meer tegenstand TTIP oproept. Een korte indruk voor Alternative Amsterdam, opdat geen lezer kan beweren dat we niet hebben gewaarschuwd.

T.T.I.P. :  TRANSATLANTIC TRADE AND INVESTMENT PARTNERSHIP
 
TTIP is een nieuw vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU, waar al geruime tijd achter gesloten deuren over wordt onderhandeld door afgevaardigden van regeringen en bedrijfsleven. De informatie die van hogerhand wordt verstrekt beperkt zich tot de voordelen van dit verdrag voor u en mij. TTIP is er op gericht handelsbelemmeringen tussen de EU en VS weg te nemen en zodoende het grootste economische machtsblok ter wereld te creëren. Dit ter stimulering van de economische groei aan beide zijden van de Atlantische Oceaan – 0,5% in twintig jaar tijd – hetgeen zowel in Amerika als Europa werkgelegenheid gaat opleveren. Weliswaar een druppel op de gloeiende plaat van de massawerkloosheid, maar voorstanders berekenden dat elk Europees huishouden er dankzij TTIP 500 euro per jaar op vooruit gaat. Tel uit!
 
18 april 2015: In Berlijn, München, Stuttgart, Frankfurt en Leipzig gaan tienduizenden demonstranten de straat op in protest tegen TTIP.  Meer dan de helft van de Duitsers is tegen ondertekening van het handelsverdrag waar Angela Merkel groot voorstander van is. Verspreid over Europa vinden die dag zo’n 600 anti-TTIP acties plaats. In Nederland is alles rustig. Volgens minister Ploumen is er geen vuiltje aan de lucht, burgers moeten dit onderwerp vooral aan onze regering en de Europese Commissie overlaten.

Naarmate meer informatie over het geheime handelspact uitlekt, begint zelfs de Nederlandse media nattigheid te voelen. Een paar weken terug presenteerde Lubach het onderwerp TTIP als wereldprimeur in zijn satirische tv-show. De studiogast met kennis van zaken was de RTL journaliste die eerder een item wijdde aan deze ‘scoop’.  Actiegroepen en onderzoekers hadden het TTIP verdrag al langer zien aankomen, maar hun verontrustende informatie vond in Nederland tot dusver weinig ingang. Wat namelijk nog ontbrak was een treffend beeld, een symbool waarmee de nationale media het onderwerp naar het voor kijk- en verkoopcijfers wenselijke Jip- en Janneke niveau konden terugbrengen. Dat beeld is nu gevonden in de vorm van de Chloorkip.
De Chloorkip staat model voor wat ons te wachten staat als de TTIP werkelijkheid wordt: hulde aan het meest veelzijdige stukje vlees!
 
Chloorkip: kippenvlees (uiteraard afkomstig uit de intensieve veehouderij, denk resistente bacteriën en antibiotica) dat begint te bederven mag in de VS worden geïnjecteerd met een chlooroplossing om het product langer houdbaar en verkoopbaar te maken.
 
De symboliek van de chloorkip is helder: dit verdrag gaat voor een groot deel over de toekomst van ons voedsel. De lobby van biotech- en agro-multinationals is een belangrijke motor achter het TTIP verdrag en wat nu wordt bekokstoofd zal uiteindelijk iedere consument moeten slikken.
 
Kenmerkend voor de industriële voedselproductie Amerikaanse stijl is zelfregulering: falend toezicht en dubieuze kwaliteitsstandaarden, genetisch gemanipuleerde gewassen overladen met landbouwgif, Frankenfish, bedroevende arbeidsvoorwaarden, groeihormonen, marktmonopolies, patenten op groenten, fruit, beesten, enzovoort. Dankzij TTIP kunnen we dit productiemodel met het Europese ‘harmoniseren’: niet door Europese kwaliteitseisen naar de VS over te brengen, maar door de standaard in Europa te verlagen. TTIP verwijdert belemmeringen, en in wezen is elke vorm van consumentenbescherming een handelsbarrière. Europa moet niet langer zeuren maar de poorten openen.
 
ISDS
Niet alleen komt het TTIP op ondemocratische wijze tot stand, het verdrag bevat voorstellen waarmee de democratie volledig buiten spel kan worden gezet. Bijvoorbeeld via het ISDS-mechanisme, het Investor-State Dispute Settlement-mechanisme, ook wel ’investeringsbescherming’ geheten. Het ISDS is een tribunaal voor bedrijven die vinden dat ze hun winstverwachting niet kunnen realiseren vanwege belemmerende regelgeving, en biedt ze de mogelijkheid forse schadeclaims tegen overheden in te dienen. Het tribunaal dat de claims beoordeelt staat helemaal los van democratische instituten of rechtspraak, het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol bij het bepalen wie er zitting in heeft. De grootste bedrijven kunnen miljardenclaims indienen en zo enorme druk uitoefenen op overheden om bepaalde regelgeving aan te passen of achterwege te laten. De voorbeelden uit delen van de wereld waar ISDS al wordt toegepast spreken voor zich.
Dichter bij huis: Onder druk van de dreiging van schadeclaims kunnen buitenlandse bedrijven die hebben betaald voor een vergunning om hier naar schaliegas te boren het voorlopige verbod in Nederland snel laten sneuvelen.

GMO
Voor de agro- en biotech multinationals is de toelatingsprocedure voor GMO producten en zaaigoed op de Europese markt al jaren een hinderlijk obstakel. TTIP kan worden gebruikt als koevoet om de achterdeur van Europa te openen voor teelt en import van GMO’s.
Europeanen kunnen nu nog kiezen om geen GMO’s te eten: het is verplicht dat op het etiket te vermelden als een product GMO’s bevat, althans als dat product bestemd is voor menselijke consumptie. In de VS voeren bedrijven als Monsanto keihard strijd om verplichte GMO-etikettering te voorkomen.

Den Haag
De regering Rutte wil vaart maken met het verdrag, want het draagvlak begint af te brokkelen. De Tweede Kamer stemde afgelopen november in met een motie tegen ISDS in TTIP, en in maart met een motie van CU-kamerlid Segers: TTIP mag geen “afbreuk doen aan ons nationale rechtssysteem en de Nederlandse democratie”. Hoeveel invloed dit zal hebben valt nog te bezien, maar van januari tot en met juni 2016 zal Nederland het EU Voorzitterschap vervullen, en als TTIP dan nog niet geratificeerd is, wordt dat een fijne kluif.

Het Europees burgerinitiatief Stop-TTIP, met honderden aangesloten organisaties, heeft genoeg handtekeningen opgehaald om de Europese Commissie te dwingen TTIP voor te leggen aan het Europarlement. De Commissie heeft echter op eigen houtje besloten dat dit burgerinitiatief niet geldig is. Toch gaat Stop-TTIP het initiatief doorzetten, met of zonder instemming van de Europese Commissie.  
 
Noam Chomsky: ‘TTIP has absolutely nothing to do with free trade’
Meer weten?: corporateeurope.org // somo.nl // stop-ttip.org  // globalinfo.nl
TTIP wordt in sommige Europese landen afgekort als T.A.F.T.A. (TRANS ATLANTIC FREE TRADE AGREEMENT)  •