Selected event
Friday 15 March
Plein Theater // 20:00 // € 13,-
HARDCOVER L. invites Monique Leyenaar
Genre: Literatuur / Lezing / Debat
Open: 20:00 - 21:30 hrs
Tickets: € 13,- / Online: €11 / €13 | Aan de deur: €12 / €14 / buy now

HARDCOVER L. is hét nieuwe boekenprogramma van PLEIN THEATER en Linnaeus Boekhandel. Naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken gaan we in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s. In de tweede editie op 15 maart gaan we in gesprek met schrijver Monique Leyenaar over haar boek De hoogste tijd.

‘De hoogste tijd’ gaat over de strijd voor het vrouwenkiesrecht en de vele karakteristieke personen die erbij betrokken waren.

Maar het boek staat ook stil bij de gevolgen van de invoering ervan: Wat doen de vrouwen die het kiesrecht hebben veroverd ermee? Gaan ze stemmen en zo ja, op wie gaan ze stemmen? Hetzelfde als de mannen, of toch anders? Gaan ze de politiek in en zo ja, wat gaan ze daar doen? Zijn ze wel welkom in de politieke arena?

De hoogste tijd blikt terug op honderd jaar kiesrecht voor vrouwen.

In 1918 schrijft het Algemeen Handelsblad: Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.

Hardcover L. is het nieuwe boekenprogramma van PLEIN THEATER en Linnaeus Boekhandel, een kwinkslag naar het kunnen vasthouden van papier en het willen tonen van wat er in de wereld gebeurt. 15 maart is de tweede editie in een reeks van zes avonden.