Use the buttons to browse through the AA articles archive or to find out more about the newspaper and distribution.
28/10/2015 / Issue #003 / Text: Mike

Something is rotten in the state of Mokum

Mike’s Badhuistheater is al meer dan 30 jaar een begrip in de Oosterparkbuurt in Amsterdam Oost. Het Badhuistheater is een echt Community Theater, laagdrempelig en toegankelijk. Maar het Badhuistheater programmeert ook professionele binnen- en buitenlandse theater- en muziekgroepen. Zo komen het lokale en het internationale met elkaar in aanraking.

Geschiedenis  
De kracht van het Badhuistheater is haar jarenlange functie als vrijhaven voor experiment, expressie en ontmoeting. Sinds 1983 heeft het Badhuis bewezen met minimale financiële middelen en maximale inzet en betrokkenheid van bewoners, lokale organisaties en vrijwilligers, een eigen, dynamisch en inspirerend impuls te geven aan de Oosterparkbuurt.

Vanaf 1983 is Mike’s Badhuistheater een Community Theater en plek voor de buurt. Naar aanleiding van de kap van een beeldbepalende boom op het plein organiseerde het theater samen met de bewoners een artistiek protestfestival. Het werd het begin van een traditie van festivals en activiteiten op het plein.
Veel buurtbewoners werden vrijwilliger achter de bar, achter de lichtknoppen of als gastvrouw of beveiliger.

De nieuwe situatie
Het is duidelijk dat we te maken hebben met een soort double Dutch: dubbele standaarden. Het is ook bizar dat kleinschalige culturele locaties zo in het nauw komen in 2015-2016. Als theater zijn we altijd rond de 80% zelfstandig geweest. Maar we zijn nu geconfronteerd met een tienvoudige huurverhoging. Leuke en belangrijke Amsterdamse culturele locaties zijn in de laatste jaren ten onder gegaan aan deze perikelen. We zijn wat sterker omdat we het altijd hebben moeten doen met heel weinig budget en subsidies.....